Recept na chleba chleboviče jsem zkoušela ze zvědavosti – jestli vykyne, jak bude po tak dlouhé době kvašení droždí chutnat a podobně. Výsledek mě velice příjemně překvapil, od té doby jsem ho pekla už opravdu mockrát a zkoušela péct i v troubě. Také se povedl.

Suroviny:

  • 250 + 100 ml vody
  • 6-7 g droždí
  • 2-2,5 rovné lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
  • 350 g hladké mouky
Chleba chlebovič
-vysokánský pružný bochník-

Postup:

Do pekárny dáme 250 ml vody, žitnou mouku a droždí a necháme asi 10 min promíchat bez předehřevu (program Koláč, Nudlové těsto aj.) a necháme stát v zavřené pekárně. (Formu, pokud chceme, můžeme překrýt třeba fólií.)
Po 20-24h přidáme ostatní suroviny, zapneme Základní program a necháme pekárnu vypracovat těsto a upéct chleba.

I když mezi surovinami chybí cukr, chléb nádherně vykyne a je výborný, plný ok a pružný.
Místo kmínu můžeme použít chlebové koření nebo kmín vynechat. I když – pro mě chleba bez kmínu už není chlebem.

Chleba chlebovič
-chlebovič z trouby-

Pokud chcete, můžete si chleba upéct v troubě. Při zadělávání těsta přidám o 1-2 lžíce více hladké mouky, nechám vykynout, pak propracuji, udělám šišku, kterou oválenou v mouce dám nakynout do ošatky.

Chleba chlebovič
-krajíce chleboviče, pečeného v troubě-

Pak opatrně vyklopím na plech a dám péct do vyhřáté trouby (200°C/10 min, pak 180°C/45-50min).
Používám ošatku na 1 kg těsta.