…protože asi jen pohádková Popelka by si poradila s tříděním té hromady semínek, která všechna v chlebu jsou!
Přesto je chlebík měkký a pružný.

 

SUROVINY:

Rozkvas:
15 g žitného kvásku
40 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
120 g vody
– dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit (cca 10-14 hodin)

Zároveň s umícháním rozkvasu odměříme do misky semínka a zalijeme je vřící vodou:
4 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnice
3 lžíce dýňového semínka
3 lžíce sezamu
3 lžíce ovesných vloček celozrnných (vše dohromady cca 200-210 g)
200 g vřící vody
– promícháme, zakryjeme a po zchládnutí uložíme do lednice

Dále:
80-100 g vody
240 g pšeničné chlebové mouky
10 g soli
drcený kmín

 

Chleba pro Popelku

 

POSTUP:

K vykvašenému rozkvasu přidáme semínkovou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout (podle okolní teploty 1-2 hodiny).

Vykynuté těsto z misky vyškrábneme na pomoučený stůl, pokud jde, přeložíme (semínek je opravdu hodně, při delším potažení má těsto snahu se trhat) a vytvarujeme bochník, který uložíme do pomoučené ošatky, kde ho necháme nakynout (1-2 hodiny, v závislosti na okolní teplotě).

 

Chleba pro Popelku

 

Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě.
Troubu nahřívám i s dlaždicí, na kterou pak z plechu bochník i s fólií sešoupnu a upeču – při 220°C cca 45-50 minut.

 

Chleba pro Popelku

 

Chleba pro Popelku