Tento chleba byl vlastně prvním pokusem o Pain de Campagne v české verzi, který jsem nakonec dělala čtyřikrát (a pokaždé jiný), než jsem byla spokojená.
Jako první v řadě (ty další už sem dávat nebudu, nebojte :-) ) byl nejtmavší a také nejvíc hydratovaný. Přes velkou hydrataci se s těstem pracovalo moc dobře (pomáhá mi kovová stěrka), chleba nádherně nakynul a pečení v litinovém hrnci pomohlo udržet jeho tvar. A ta oka…však si prohlídněte sami ;-)

Suroviny:

40 g žitného kvásku
110 g žitné chlebové mouky
60 g pšeničné chlebové mouky

160 g vody
– dobře promícháme a necháme 10-12 hodin prokvasit

Dále:
300 g vody
130 g hladké mouky
300 pšeničné chlebové mouky
vrchovatá lžíce pšeničných otrub
2-2,5 lžičky soli
kmín

Chleba z naší vsi

Postup:

k vykvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Není třeba mísit přehnaně dlouho, těsto se zpevní i překládáním.
Necháme v míse 30 minut kynout, pak popřekládáme. (Osvědčilo se mi těsto po uhnětení vložit do olejem vymazané mísy a překládat přímo v ní.)

Chleba z naší vsi

Po 30 minutách překládání zopakujeme, znovu po dalších 30 minutách. Následuje opět 30 minut kynutí, těsto popřekládáme naposled a uložíme do ošatky.
(Sečteno, podtrženo – těsto po vymísení kyne 2 hodiny, překládáme po 30 minutách, celkem 4x – po posledním překládání bochník dotvarujeme a uložíme do ošatky na utěrku, vysypanou moukou.)

Chleba z naší vsi

Poslední překládání už se snažíme dělat opatrněji, abychom z něj vymačkali co nejméně bublin. Do ošatky ho přenáším pomocí kovové lopatky (stěrky), připomíná mi balónek naplněný vodou :-)

Chleba z naší vsi
Necháme vykynout v ošatce a upečeme v dobře vyhřátém litinovém hrnci – prvních 15 minut přiklopené poklicí, která se nahřívala spolu s hrncem.
Pečeme na 250°C, asi 40 minut.

Chleba z naší vsi