Hledám chleba. Takový, který by u nás převzal štafetu toho nejlepšího kterého jsem se přejedla (no, konečně – už ho peču 6 let).
Tento recept je už pokusem třetím, první byl pečený s droždím v pekárně, druhý s droždím a kváskem v pekárně (ten už byl lepší), tento je z nich opravdu nejlepší. Zkuste.

Suroviny:
30 g kvásku
130 g žitné chlebové mouky
20 g celozrnné pšeničné jemně mleté
150 g vody
– dobře smícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.

Dále:
230 g vody
150 g pšeničné celozrnné jemně mleté
100 g pšeničné chlebové
100 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

Chleba ze Ždánského lesa

-lehký, s většími póry-

Postup:
k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout – těsto je dost volné, kyne rychle.
Opatrně ho vyškrábněme na pomoučený stůl, přeložíme ho a vytvarujeme bochník, který necháme kynout v pomoučené ošatce.

Upečeme ve vyhřáté troubě (na 250°C, po vložení chleba zeslabit asi na 220°C/45-55 min – každá trouba peče jinak, stupně i délka pečení jsou orientační).

Chleba je lehounký, s pružnou střídou a většími oky.

Chleba ze Ždánského lesa

-naducaný bochník-