Chleba ze Ždánského lesa

Hledám chleba. Takový, který by u nás převzal štafetu toho nejlepšího kterého jsem se přejedla (no, konečně – už ho peču 6 let).
Tento recept je už pokusem třetím, první byl pečený s droždím v pekárně, druhý s droždím a kváskem v pekárně (ten už byl lepší), tento je z nich opravdu nejlepší. Zkuste.

Suroviny:
30 g kvásku
130 g žitné chlebové mouky
20 g celozrnné pšeničné jemně mleté
150 g vody
– dobře smícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.

Dále:
230 g vody
150 g pšeničné celozrnné jemně mleté
100 g pšeničné chlebové
100 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

Chleba ze Ždánského lesa

-lehký, s většími póry-

Postup:
k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout – těsto je dost volné, kyne rychle.
Opatrně ho vyškrábněme na pomoučený stůl, přeložíme ho a vytvarujeme bochník, který necháme kynout v pomoučené ošatce.

Upečeme ve vyhřáté troubě (na 250°C, po vložení chleba zeslabit asi na 220°C/45-55 min – každá trouba peče jinak, stupně i délka pečení jsou orientační).

Chleba je lehounký, s pružnou střídou a většími oky.

Chleba ze Ždánského lesa

-naducaný bochník-

29 komentářůLeave a comment

  • tak mně nevykynul vůbec. kvásek vypadal po dvanácti hodinách nádherně nadýchaně, ale po dalších přísadách těsto nevykynulo vůbec. tak ted váhám, jestli upéct nebo nechat do rána …
    ach jo. těšila jsem se na něj 🙁

  • Tak dnes zkouším, jak se vyvede v pekárně tento chlebík. První kynutí proběhlo rychle a bez problémů, ale není mi jasné, jak z toho volného těsta vytvarujete bochník. Těsto jsem si vyklopila z pekárny, abych vytáhla háky a trošku si do srovnala, ale byla jsem naivní – měla jsem pocit, že už ho zpátky do pekárny nedostanu, jak to lepilo. Teď kyne podruhé, tak jsem zvědavá, jak to dobrodružství dopadne – určitě dám vědět.

    • Na tahle volnější těsta mám stěrku, kterou těsto podeberu – seškrábnu od stolu. Jde to s ní dobře, nezašpiním si ruce a téměř to nelepí.

      • Tak tohle dobrodružství se nevyvedlo podle mých představ – chleba zůstal poměrně nízký a byl hodně nakyslý – čím to mohlo být?Málo nakrmený kvásek?

        • Hodně nakyslý – nekynul dlouho? Příčina může být i v často hladovějícím kvásku, ten bývá kyselý. Je to váš jediný kváskový pokus bez droždí nebo se vám ostatní věci vedou a tohle ne?

  • Byl to můj 3. kváskový pokus, zkoušela jsem Denní chléb, 40% varianta se povedla tak napůl, 30% vyšla výborně. Tohle bylo fakt nepovedené.

    • Nechcete vyzkoušet dát kvásku týdenní lázeňskou kůru? Denně krmit 10 g kvásku 40 g žitné chlebové mouky a 40 g vody…pokaždé z toho vykvašeného odebrat těch 10 g, co nakrmíte, zbytky můžete pár dnů skladovat v lednici a přidávat do jakéhokoliv pečiva s droždím.
      Tímhle pravidelným a častým krmením kvásek velmi posílí a pojede jak Bivoj 😉 Je také potřeba, aby kvasil v teple nad 20°C.

      • Je to lákavý návrh, ale teď bude problém zajistit těch 20°C – už se netopí a topit jen kvůli kvásku – to mě ukamenují 🙂

    • Podle síly kvásku a okolní teploty (v létě to jde mnohem rychleji) – těsto kyne přibližně 1-2 hodiny, chleba v ošatce o něco déle.

      • Tak jsem nakonec nechala kynout 2 hodiny a v ošatce 1. A povedl se a hlavně chutná.

  • Chtela jsem se zeptat, v jak velké ošatce necháváte tady ten chleba kynout?

    • Spočtěte gramáž všech surovin a podle toho ošatku vybírejte. Prodávají se s údajem, na kolik kg těsta jsou…

  • Takže pokud tomu dobře rozumím, surovin je zhruba 900 gramů, takže bude stačit ošatka na 1kg chleba?
    A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli si z rozkvašených surovin odděláváte trochu kvásku na
    další pečení.

  • Dobry den, těsto mi přišlo strasne řídké a chléb se tim tak dost roztekl? Myslite, ze muzu přidávat více mouky?

    • Dobrý den, zkusila jste těsto přeložit? Tím napomůžete vývinu lepku a i když je těsto řidší, neroztéká se.

  • Dobrý den, mohu se zeptat,když všechny chleby potřebuji dělat (většinou) z 2 násobného množství a nevím kolik mám dát rozkvasu jestli také 2 násobek

  • Tak včera upečeno a doma jásají! ❤️ Syn řekl, že už jiný nechce 😁. Je lehounký, okatý, výborný. Děkujeme

    • Nemám ho tak nadýchaný čím to může být ? Jak dlouho nechavate kynout těsto a jak dlouho bochník v ošatce? Poraďte prosím.

  • Povedený chléb, já osobně jsem ale neměla příležitost ochutnat – odnesl si ho manžel do práce. Pochvalu od kolegů mi ale vyřídil:-)

    • Jak vypadají jiné Vaše chleby? Jsou nadýchané, mají velká oka? Je možné, že Váš kvásek není v nejlepší kondici a potřebuje posílit.

  • Zdravím, poradí mi někdo, jak mám stočit bochník z těsta, které sice krásně kyne, ale je řídké a lepivé?Postupovala jsem přesně podle receptu, ale stočit bochník, aniž bych přidala velké množství mouky, se mi nemůže povést.

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde prosím Vás kupujete ošatky na kynutí chleba. Děkuji Martina

Napsat komentář: Dana Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.