Chlebík fifty - fify (z remosky)

Chlebaje lehounký, pravidelně dírkatý a na jeho chuti je žitná mouka už velice poznat. Proč má název fifty-fifty, pochopíte hned při pohledu na poměr mouk ve skladbě surovin.
V remosce mi všechny bochníky prasknou nahoře, což se mi v troubě nestává – snad je to způsobem pečení v remosce.

Suroviny:

30 g žitného kvásku
150 g (ml) vody
150 g žitné chlebové mouky
– vše smícháme a dáme 12 hodin předem do tepla rozkvasit.

Dále:
180 g (ml) vody
100 g žitné celozrnné jemné
150 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
kmín
2 lžičky soli

 

Postup:

do rozkvašeného kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymícháme volnější (měkčí) těsto, které omoučené necháme v zakryté míse v teple nakynout (i 3 hodiny).
Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, několikrát přeložíme (na podebírání volnějšího těsta, které má snahu lepit se ke stolu mám karty) a po krátkém odpočinku zformujeme do ošatky nebo fólií vyloženého cedníku – pokud pečeme v remosce.
Necháme dobře vykynout a i s fólií (za její okraje) těsto přeneseme do remosky (kde bude uloženo vlastně tak, jako v cedníku) a upečeme.

 

6 komentářůLeave a comment

  • Ivi, předehříváš si v tomto případě remosku nebo bych mohla dát chleba kynout rovnou do remosky?

  • Dobrý den, v pečení s kváskem jsem úplný začátečník. Ráno jsem připravovala rozkvas na svůj třetí chleba. Jaký je rozdíl v postupu při pečení v troubě? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      pokud nemáte ošatku, nechte bochník vykynout v cedníku na fólii na pečení nebo na moukou vysypané ošatce, nebo použijte tu ošatku.
      Vykynutý chleba pak s oporou ruky opatrně vykulíte na plech, ometete z něj mouku, postříkáte vodou z rozprašovače a upečete ve vyhřáté troubě (220-230 °C, cca 45 minut).

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s hnětením těchto těst s větším podílem žita. Hnětu ručně, moc jsem tomu nedala, měla jsem strach, že utluču žito, ale těsto se potom při překládání vůbec „netáhlo“, ikdyž jsem předem autolyzovala. Jsem z toho jelen. Mějte se hezky. D.

    • Dobrý den, Deniso, čím více žita v těstě bude, tím méně se „potáhne“. Tedy – ono se potáhne, ale nebude pružit, bude se trhat. A polovina žitné mouky (z celkového množství) je už opravdu dost.

Napsat komentář: Jana Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.