Chlebaje lehounký, pravidelně dírkatý a na jeho chuti je žitná mouka už velice poznat. Proč má název fifty-fifty, pochopíte hned při pohledu na poměr mouk ve skladbě surovin.
V remosce mi všechny bochníky prasknou nahoře, což se mi v troubě nestává – snad je to způsobem pečení v remosce.

Suroviny:

30 g žitného kvásku
150 g (ml) vody
150 g žitné chlebové mouky
– vše smícháme a dáme 12 hodin předem do tepla rozkvasit.

Dále:
180 g (ml) vody
100 g žitné celozrnné jemné
150 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
kmín
2 lžičky soli

 

Postup:

do rozkvašeného kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymícháme volnější (měkčí) těsto, které omoučené necháme v zakryté míse v teple nakynout (i 3 hodiny).
Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, několikrát přeložíme (na podebírání volnějšího těsta, které má snahu lepit se ke stolu mám karty) a po krátkém odpočinku zformujeme do ošatky nebo fólií vyloženého cedníku – pokud pečeme v remosce.
Necháme dobře vykynout a i s fólií (za její okraje) těsto přeneseme do remosky (kde bude uloženo vlastně tak, jako v cedníku) a upečeme.