Jednoduché těsto (pro lepší chuť možno zadělat třeba s prefermentem), snadné tvarování – to jsou chlebové čtverečky nebo trojúhelníčky.

Suroviny:

240 ml vody
lžička cukru
1,5 lžičky soli
lžička drceného kmínu
30 g měkkého sádla
10 g droždí
60 g žitné celozrnné mouky jemné
60 g pšeničné celozrnné mouky jemné
60 g ovesných vloček jemných
210 g hladké mouky

 

Chlebové čtverečky

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a použijeme program Těsto (Kynuté těsto).
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozválíme na plát o tloušťce asi 1-2 cm. Nakrájíme na dílky, ty přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme vykynout.

 

Chlebové čtverečky

 

Potřeme vejcem, ozdobíme semínky a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/asi 25min).
Asi po 10 minutách pečení potřeme vejcem ještě jednou, aby nám semínka později neopadávala a dopečeme.

 

Na preferment by bylo třeba zadělat asi 12 hodin předem
120 g vody
120 g hladké mouky
1 g droždí (vše z odváženého množství)
– smícháme a 12 h necháme v teple pracovat.
Pak přidáme zbytek surovin a dál pokračujeme podle receptu.