Každý člověk jí i očima a i to nejobyčejnější pečivo, jen trochu jinak tvarované, spolehlivě přitáhne oči a pak i ruku…
Tím spíš, když pečete dětem, nejupřímnějším strávníkům. Co na tom, že nemají všechny chobotnice osm nohou (některé mají přeci schované za tělem)!
Z talíře na vás upírají svá kukadla a jen čekají, kdy po nich sáhnete…

SUROVINY:

150-160 g vody
3 lžíce oleje
lžička soli
300 g hladké mouky
5 g čerstvého droždí

na dokončení před pečením:
olivy plněné papričkou
vejce na potření

POSTUP:

Ve vodě rozpustíme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout.

Těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme podlouhlou bulku. Necháme je 10 minut odpočinout a pak každou bulku ze 2/3-3/4 rozválíme na plát.

Chobotničky

Přeneseme na plech a dotvarujeme – nerozválený kousek bulky tvoří hlavičku budoucí chobotnice, plát rozkrájíme na 5-8 „nohou“ a dáme je kousek od sebe. (Peču na fólii, těsto proto krájím kráječem na pizzu nebo stěrkou na těsto.)

Chobotničky

Chobotničky potřeme rozšlehaným vejcem, v místě očí těsto krátkým řezem nastříhneme a do dírky vsuneme plátek olivy – oko.
Necháme chvilku dokynout a upečeme (200°C/asi 15-20 minut.)

Chobotničky

.

.

.