Chřupáčky jsou jako pírko – buclaté a lehoučké jako vata. Na povrchu chřupavé, vevnitř měkounké, příjemně slané.

 

Suroviny:

230 g vody
15 g cukru
50 g másla
450 g hladké mouky
1,5 lžičky soli (tj.7-8 g)
18 g droždí

Na provalování:
100 g másla

50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou

Před pečením:
vejce na potření
mák
celý kmín
hrubá sůl

 

Chřupáčky

 

 

Postup:

Zcela stejný, jako u každých plundrových rohlíků  – z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout.
(Vody dáme nejprve asi 220 g, později  při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale spíš pevné, než měkounké.)

Přidáme zbytek surovin a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.

 

Chřupáčky

 

Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.

Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.

 

Chřupáčky

 

Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.

Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo celým kmínem a hrubozrnnou solí a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

 

Chřupáčky

 

Chřupáčky