Znovu jsem vyzkoušela ciabattu – z míchaných mouk, s maličko jiným postupem. Výborná :-)
S těstem se pracovalo velmi dobře i přesto, že je hodně hydratované (76%). Pomáhalo i podsypání semolinovou moukou, díky které pak byly upečené ciabatty víc křupavější.
I když je to pečivo trochu náročnější na čas a určeno ke spotřebě v den pečení, upéct se je vyplatí. Nafouklé, lehounké jako pírko, s kůrkou křupavou jako z kamenné pece a ta chuť….!
Suroviny:
Preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1 g čerstvého droždí
Dále:
210 g vody
350 g manitoby
Na dokončení:
20 vody
2 g čerstvého droždí
2 lžičky soli
Na podsypání těsta:
semola
.
.
Postup:
12 hodin předem smícháme preferment a zakrytý ho necháme v teple místnosti pracovat.
Pak k němu přidáme další vodu a manitobu, promícháme a necháme 30-45 minut stát.
Ve zbytku vody (20 g) dobře rozmícháme droždí, vlijeme k těstu a alespoň 7-10 minut hněteme – v průběhu hnětení přidáme sůl tak, aby se stačila v těstě dobře promíchat.
Hotové těsto v míse zakryjeme a necháme kynout 70-90 minut.
Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na stůl posypaný moukou – výborná je semola, s ní na povrchu mají ciabatty extra křupavou kůrku. Pomocí karty rozlité těsto popřekládáme – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme semolou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů.
.
.
Každý díl těsta položíme řeznou plochou na semolou posypaný stůl, moukou poprášíme i svrchu a necháme nakynout (ideální je zakrýt je fólií, aby těsto neosychalo).
Asi po hodině všechny ciabatty uložíme na plech s pečící fólií. Při tom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny.
.
.
Necháme krátce dokynout a upečeme.
Pekla jsem v rozpálené troubě, na fólii sešoupnuté z plechu přímo na dlaždici, se starým plechem na vodu na dně trouby – po vložení ciabatt jsem do něj chrstla asi 100 ml horké vody a rychle zavřela (pozor na opaření!).
Prvních 8 minut na 250°C, pak snížíme teplotu a na 200°C dopečeme – přibližně 12 minut.
Pět minut před koncem pečení pak troubu krátce vyvětráme od páry.
Každá trouba peče malinko jinak a jistě si každý najde ten svůj způsob pečení. Upečené ciabatty je třeba nechat vychladnout na kovové mřížce.
.
.
.
Prekrasne je mas, jako od italskeho pekare a kdyz na ne tak mlsne koukam, mozna i lepsi……
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co je to ta manitoba. Děkuji Martina
Dobrý den, Martino,
manitoba je italská mouka s vyšším obsahem lepku, která se dá koupit i u nás. Buď v Makru nebo na http://www.mouky.cz
Iva
Čo je prosím manitoba?:)
Slepá som prepáčte už vidím
Ta vypadá přímo hvězdně. Nádhera. Mazec!!!
Chtěl jsem se zeptat, jestli není nutné (nebo lepší?) těsto překládat během druhé fáze kvašení (tedy až s manitobou) a přidat i trochu olivového oleje. Viděl jsem už několik návodů a takřka všude těto překládají. Díky za odpověď.
Určitě můžete popřekládat :-) recept přeci nemusíte do puntíku dodržet ;-) Třeba se Vám s těstem bude lépe pracovat.
Iva
Docela se mi daří ty starofrancouzské bagety. A recept na ciabattu je velmi podobný. Vaše postupy a recepty jsou bezva a rád se jich držím do „a“ do „z“, protože je pak úspěch zaručen. Ciabatta se mi ovšem moc nedaří, takže zkusím kombinaci těchto dvou receptů, díky moc.