Dalamánky z tmavšího těsta voní smaženou cibulkou a lehce i kmínem, střídu mají pružnou a okatou. Těsto je tvárné, takže ho můžeme formovat jako klasické bochánky či kratší bagety nebo mu dát tvar raženek – všechno toto pečivo bude chutnat výborně.

Jako přílohové chutnají dalamánky ke guláši nebo husté polévce i promazané máslem nebo pomazánkou a obložené plátky šunky, sýra, čerstvé zeleniny.

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g vody
  • 1 lžička medu
  • 15 g čerstvého droždí
  • 30 g změklého sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžičky soli
  • 80 g žitné chlebové mouky
  • 420-430 g hladké mouky

Dále:

  • 2 lžíce oleje
  • větší cibule krájená nadrobno
    Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji a před vmícháním do těsta necháme vychladnout.

Postup:

V troše vlažné vody rozmícháme med, droždí a 1-2 lžíce mouky (vše z přichystaného, odváženého množství) a kvásek necháme vykynout asi 20 minut. Přidáme k němu zbytek surovin včetně osmažené cibule a uhněteme příjemně měkké těsto, které bude kynout 45 minut.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 8 -10 dílů, z každého uděláme bulku – dalamánek a necháme kynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (cca 20-30 minut).
Potřeme rozšlehaným vejcem nebo postříkáme vodou (můžeme i naříznout), posypeme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10 min, 200°C/10-15 min).