Cibulové dalamánky

Dalamánky voní smaženou cibulkou, mají velice pružnou, okatou střídu a byly by určitě výborné i sypané strouhaným sýrem (před vložením do trouby, místo kmínu).
Přídavek kvásku ladí těsto víc do chlebové chuti a i on dopomůže k delší trvanlivosti pečiva.

Suroviny:

na omládek
110 ml (g) teplé vody
lžička sladěnky
15 g droždí
135 g hladké mouky

Dále
150 ml (g) vody
4 lžíce oleje
větší cibule krájená nadrobno (asi 70 g)
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky pepře
2 lžičky soli
lžíce hustého žitného kvásku
80 g žitné chlebové mouky
280-300 g hladké mouky

Postup:

Suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat a pak, v zavřené pečce, necháme nakynout – 45 minut. Přidáme zbytek surovin a opět necháme pekárnou jen umíchat, hotově těsto doporučím nechat kynout v míse – je volnější, lépe se s ním pak bude pracovat.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 8 dílů, z každého uděláme bulku – dalamánek a necháme kynout na plechu.
Potřeme vejcem, můžeme i naříznout, sypneme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10 min, 200°C/10-15 min – každá trouba peče jinak, je lepší pohlídat si to).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.