Pečivo vonící cibulí mám moc ráda a něco, jako jsou tyhle koláčky, jsem se chystala udělat už dlouho.
Nejlepší byly ještě vlahé, ale ani ty studené neměly chybu – měkký koláček, na něm kopice voňavé, smažené cibule, s korunkou bílého sezamu….

Suroviny:

na omládek:
100 g vody

rovná lžička sladěnky
9-12 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
– všechno dobře umícháme a zakryté necháme hodinu kynout.

dále:
200 g vody
170 g hladké mouky

230 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
70 g oleje

náplň:
cibule
olej na smažení cibule

sezam
sůl
mletý pepř

Cibulové koláčky

Postup:

k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout – během kynutí můžeme několikrát promísit.

Cibulové koláčky

Oloupanou cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji, podle chuti osolíme a opepříme. Množství cibule je na každém z vás, pokud zbyde, uložíte do lednice a upotřebíte ji určitě později třeba jako voňavé posypání bramborové kaše.

Cibulové koláčky

Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na dílky (8-12) a z každého uděláme bulku. Po krátkém odpočinku do bulek uděláme hluboké širší důlky, uložíme je na plech k nakynutí.

Cibulové koláčky

Vykynuté koláčky potřeme vodou (můžete ale klidně i trochou rozšlehaného vejce, budou mít hezčí barvu), naplníme kopicí cibule, posypeme sezamem a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C/asi 20-25 minut).

Cibulové koláčky

Cibulové koláčky

 

4 Comments

  • Posted 31.10.2015 21:10 od Nadia 0Likes

    Cibulove kolacky nemaji chybu, jenom se do nich zakousnout. Bohuzel, pokud bych je chtela upect, tak nevim co je to „sladenka“. Je to cukr? Muze nekdo poradit? Dekuji predem……….

  • Posted 9.2.2018 22:14 od Jana 0Likes

    Cibule má krásnou barvu, je tak usmažená, nebo v ní ještě něco je?
    Děkuji.

    • Posted 10.2.2018 10:58 od Iva 0Likes

      Cibule je opravdu hodně usmažená (a pak ještě s koláčky pečená), ale můžete ji zkusit, nakrájenou, lehounce poprášit hladkou moukou. Smažím pak na nepřilnavé pánvi.

Přidejte komentář