Cibulové koláčky

Pečivo vonící cibulí mám moc ráda a něco, jako jsou tyhle koláčky, jsem se chystala udělat už dlouho.
Nejlepší byly ještě vlahé, ale ani ty studené neměly chybu – měkký koláček, na něm kopice voňavé, smažené cibule, s korunkou bílého sezamu….

Suroviny:

na omládek:
100 g vody

rovná lžička sladěnky
9-12 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
– všechno dobře umícháme a zakryté necháme hodinu kynout.

dále:
200 g vody
170 g hladké mouky

230 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
70 g oleje

náplň:
cibule
olej na smažení cibule

sezam
sůl
mletý pepř

Cibulové koláčky

Postup:

k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout – během kynutí můžeme několikrát promísit.

Cibulové koláčky

Oloupanou cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji, podle chuti osolíme a opepříme. Množství cibule je na každém z vás, pokud zbyde, uložíte do lednice a upotřebíte ji určitě později třeba jako voňavé posypání bramborové kaše.

Cibulové koláčky

Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na dílky (8-12) a z každého uděláme bulku. Po krátkém odpočinku do bulek uděláme hluboké širší důlky, uložíme je na plech k nakynutí.

Cibulové koláčky

Vykynuté koláčky potřeme vodou (můžete ale klidně i trochou rozšlehaného vejce, budou mít hezčí barvu), naplníme kopicí cibule, posypeme sezamem a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C/asi 20-25 minut).

Cibulové koláčky

Cibulové koláčky

 

4 komentářeLeave a comment

  • Cibulove kolacky nemaji chybu, jenom se do nich zakousnout. Bohuzel, pokud bych je chtela upect, tak nevim co je to „sladenka“. Je to cukr? Muze nekdo poradit? Dekuji predem……….

  • Cibule má krásnou barvu, je tak usmažená, nebo v ní ještě něco je?
    Děkuji.

    • Cibule je opravdu hodně usmažená (a pak ještě s koláčky pečená), ale můžete ji zkusit, nakrájenou, lehounce poprášit hladkou moukou. Smažím pak na nepřilnavé pánvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.