Někdy si, po pečivu vonícím třeba díky prefermentu zcela přirozeně a jemně, ráda dám pečivo výraznější. Delší dobu jsem přemýšlela nad „něčím“, co by vonělo i chutnalo citrónem – a pak zkusila tyto večky.
Suroviny:
na omládek:
100 ml (g) vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí
Dále:
100 g citrónové šťávy
100 g změklého másla
žloutek
20 g sušeného mléka
70 g cukru
asi 0,5 rovné lžičky soli
3 lžičky strouhané citrónové kůry
330-340 g hladké mouky
Na potření a posyp:
bílek
posýpka – 60 g másla, 50 g cukr krupice, 100 g hrubé mouky
(pokud posýpka zbyde, vydrží v lednici, ale dá se i zamrazit)
Postup:
suroviny na omládek smícháme a necháme asi hodinu kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout – během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát přetužit (promísit).
Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na 8-10 kusů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.
Z bulek pak vytvarujeme večky, které potřeme bílkem a oválíme v drobence. Takto upravené večky necháme na plechu nakynout (40-50 minut) a ve vyhřáté troubě upečeme.
Z kynutého peču teprve pár týdnů a z těchto stránek jsem nadšená. Dnes jsem upekla tyhle citronové večky, jen jsem byla líná dělat tu drobenku, tak jsem je posypala mákem. Jsou úžasné, jemné a měkoučké a krásně chutnají po citronu. Jen je nemám tak pěkně vytvarované, musím si časem opatřit plech na bagety. Ale večky jsou na jedničku!
Děkuji :-) a přeji, ať se Vám pečení i dál daří a rodince chutná ;-)
Tenhle recept mě velmi zaujal, takže bylo jasné, co upeču na víkend. Nemám doma sušené mléko, takže jsem do omládku přidala trochu podmáslí. Vykynuté těsto jsem rozválela, posypala pokrájenými ledovými kaštany, zavinula a nakrájela z něj šneky. Ty jsem po vykynutí potřela bílkem a posypala žmolenkou. Výsledek byl famózní. Tohle těsto je fakt vynikající a tu jemnou tečku v podobě čokolády velmi doporučuji. :) Děkuji za skvělý recept!