Někdy si, po pečivu vonícím třeba díky prefermentu zcela přirozeně a jemně, ráda dám pečivo výraznější. Delší dobu jsem přemýšlela nad „něčím“, co by vonělo i chutnalo citrónem – a pak zkusila tyto večky.

Suroviny:

na omládek:
100 ml (g) vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí

Dále:
100 g citrónové šťávy

100 g změklého másla
žloutek
20 g sušeného mléka
70 g cukru
asi 0,5 rovné lžičky soli
3 lžičky strouhané citrónové kůry
330-340 g hladké mouky

Na potření a posyp:
bílek
posýpka – 60 g másla, 50 g cukr krupice, 100 g hrubé mouky
(pokud posýpka zbyde, vydrží v lednici, ale dá se i zamrazit)

 

Citrónové večky

 

Postup:

suroviny na omládek smícháme a necháme asi hodinu kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout – během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát  přetužit (promísit).

 

Citrónové večky

 

Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na 8-10 kusů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.
Z bulek pak vytvarujeme večky, které potřeme bílkem a oválíme v drobence. Takto upravené večky necháme na plechu nakynout (40-50 minut) a ve vyhřáté troubě upečeme.

 

Citrónové večky

 

 

Citrónové večky