Je vlastně taková variace na Sacher (z vytrženého ústřižku z nějakého časopisu), jehož pravý recept jen tak někdo nezná, je tajný.
Tendo si netroufá vyrobit polevu, může dát koupenou.
Pokud máte rádi méně sladké, snižte dávku cukru o 50 g.
Suroviny:
100 g hořké čokolády (dala jsem 90%)
50 g mléčné čokolády
240 g polohrubé mouky
300 g cukru písek
6 vajec
100 g másla
Na promazání
meruňková marmeláda
na povrch čokoládová poleva
150 g hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce kakaa
(tuto polevu mám od Srettky z Toprecepty.cz)
– smetanu i s kakaem přivedeme k varu, hned odstavíme a v horké rozmícháme nastrouhanou čokoládu.
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme nalámané čokolády.
Z bílků ušleháme sníh, změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Do másla s cukrem pak vmícháváme postupně žloutky a po částech čokoládu a mouku. Ke konci do hmoty opatrně vmícháme i sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané rozpínací dortové formy a upečeme v předehřáté troubě (180°C/asi 40-45min – upečení kontrolujeme vpíchnutím špejle).
Vychladlý korpus dvakrát prořízneme a promažeme jemnou meruňkovou marmeládou.
Povrch i boky potřeme čokoládovou polevou a než zatuhne, můžeme posypat čokoládovým zdobením.
Dobrý den, jaká velikost dortové formy je vhodná na tento dort? Děkuji