Dalamánky jako pírko

Dalamánky jsou lehounké, voňavé a výborné i druhý den (tedy – pokud zbydou).
Syrovátku mám domácí, z překapaného jogurtu, jako vedlejší produkt tolik populární domácí Lučiny.

Suroviny:

100 g syrovátky
180 g vody
4 lžíce oleje
50 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
340-350 g hladké mouky
lžička cukru
2 lžičky soli
velká špetka drceného kmínu
15 g droždí

Postup:

část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.

Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 60-80 minut nakynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílků, z každého zformujeme podlouhlý dalamánek, který na plechu svrchu nařízneme žiletkou a necháme nakynout.
Potřeme vodou, můžeme sypnout kmínem nebo hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210/20min).

 

16 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v jakém stavu dáváte syrovátku? Mám doma pouze sušenou?

    • Dobrý den, Martino,
      syrovátku mám tekutou, většinou jako zbytek po překapaném jogurtu nebo kefíru.

  • Dobrý den, v receptech čtu, že podle Vás jsou gramy a mililitry u vody stejné množství. Ale jelikož hodně zavařuju a pro sestru přepočítávám kalorie, tak vím, že 100 ml vody váží 92 g.

    • Dobrý večer, Martino,
      doporučím nahlédnout do učiva ZŠ, kde píší, že 1 litr vody (1000 ml) váží 1 kilogram (1000 g).

      • Dobrý den, také si to tak pamatuji ze školy, ale schválně si to zvažte 100 ml vody a uvidíte.

        • Dobrý večer, Martino, nedá mi to a musím se postavit na stranu Ivy, protože moje váha vždycky zváží např. 200 ml jako 200 g. Nebude ten rozdíl u Vás daný tím, že máte nepřesnou odměrku?

  • Dobrý večer Ivo. Dalamánky vypadají skvěle, ale když nemám syrovátku, tak si asi musím nechat zajít chuť. Nebo je prosím jiná možnost?

    • Dobrý den, Anno,
      nemusíte. Zadělejte jen vodou, popř.do vody přidejte a rozšlehejte necelou lžíci kefíru, jogurtu – taky to těsto lehoučce okyselí.

  • Dobrý den Ivo,
    přech chvílkou dopečeno. Jako obvykle skvělý recept. Mouky jsem dávala v poměru 1:1:1. Syrovátka nahrazena lžičkou jogurtu.
    Jinak odkaz na knihu jsem dala do mailu Ježíškovi. (V lednu se o trouby nehnu).
    Mějte krásný den
    Daniela

    • Dobrý den, Danielo,
      je moc fajn, že recepty máte jen jako inspiracie a nemusíte se jich striktně držet, jste šikovná! 🙂
      Doufám, že Ježíšek nezapomene a Vám se kniha bude líbit!
      Iva

  • Když jste Vy geniálně vymyslela poměr „tekutých a sypkých“ surovin, tak to už se pak snadno hraje s tím kolik které mouky dáte.
    Ježíšek v podobě mladšího brášky už hlásil, že je objednáno. Knížku doporučuji všem o kom vím, že peče – nebo v porovnání s Vámi by bylo lepší říct, snaží se péct.
    Mimochodem nemáte v záloze nějaký vychytaný recept na věnečky?Díky

    Daniela

  • Ano odpalovane testo, diky, mate-li pak prosim vc. toho jak pect (stupne, horni-dolni x horkovzduch?)
    diky

    • Tvarovat odpalované těsto nezvládnu, ale kdysi jsem své dobré kamarádce opsala recept z kuchařky paní Libuše Šustalové (pokud pečete, doporučuji knihu koupit někde v antikvariátě, za pár korun – Kuchařka pečeme vždy s úspěchem, nakl. Dona), která je cukrářka a její recepty nemají chybu! Peču od ní štafetky, které miluje můj muž a jsou velice jednoduché, lepší než kupované.

      Takže – kamarádce Zorce jsem opsala recept, který u ní najdete na této straně jako Věnečky od iv@, i s tím, jak je péct.
      http://www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/rezy_-zakusky.html
      Ať se Vám podaří!
      Iva

  • Díky za recept, tip na knihu i odkaz na stránky. Na štafetky co tu máte jsem koukala. Jsou v pořadníku věcí na vyzkoušení.
    Pěkný den
    D

    • Štafetky miluje manžel, jsou triviálně jednoduché a opravdu fantastické.
      Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně – cukrářka je autorka knihy, paní Šustalová. Vydala celkem 3 kuchařky, dvě z nich jsou spíš cukrářské. Převedla spoustu cukrářských receptů na dorty a zákusky do postupů vhodných pro nás ne-cukráře. Cokoliv jsem od ní vyzkoušela, sedělo.
      Ať se Vám daří! 🙂
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.