Dalamánky jsou lehounké, voňavé a výborné i druhý den (tedy – pokud zbydou).
Syrovátku mám domácí, z překapaného jogurtu, jako vedlejší produkt tolik populární domácí Lučiny.

Suroviny:

100 g syrovátky
180 g vody
4 lžíce oleje
50 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
340-350 g hladké mouky
lžička cukru
2 lžičky soli
velká špetka drceného kmínu
15 g droždí

Postup:

část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.

Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 60-80 minut nakynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílků, z každého zformujeme podlouhlý dalamánek, který na plechu svrchu nařízneme žiletkou a necháme nakynout.
Potřeme vodou, můžeme sypnout kmínem nebo hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210/20min).