Přesto, že těsto není zcela bílé, spíš chlebové, jsou Samuškovy bulky neskutečně nadýchané a lehounké, kůrka při ukusování v zubech jemňounce chřupe.

 

Suroviny: 

na omládek
130 ml (g) vody
lžička sladěnky
170 g hladké mouky
12 g droždí

Dále do těsta
210 g vody
3 lžíce oleje
troška chlebového koření nebo drceného kmínu
1,5 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
80 g hladké mouky

 

Dalamánky pro Samušku

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, 45-60 minut nakynout.

Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypneme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.

Rozdělíme na 8 dílků, z každého vytvarujeme bulku – dalamánek. Než je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, oválíme je v mouce a svrchu nařízneme.

Necháme vykynout, asi 45-50 minut a v dobře vyhřáté troubě upečeme (210°C/25 min).

 

Dalamánky pro Samušku

-řez-