Přesto, že těsto není zcela bílé, spíš chlebové, jsou Samuškovy bulky neskutečně nadýchané a lehounké, kůrka při ukusování v zubech jemňounce chřupe.
Suroviny:
na omládek
130 ml (g) vody
lžička sladěnky
170 g hladké mouky
12 g droždí
Dále do těsta
210 g vody
3 lžíce oleje
troška chlebového koření nebo drceného kmínu
1,5 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
80 g hladké mouky
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, 45-60 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypneme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.
Rozdělíme na 8 dílků, z každého vytvarujeme bulku – dalamánek. Než je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, oválíme je v mouce a svrchu nařízneme.
Necháme vykynout, asi 45-50 minut a v dobře vyhřáté troubě upečeme (210°C/25 min).
Jsou výborné, ale nevím, jak to Ivi děláš, že je máš tak krásné. Mi vždycky v troubě vyběhnou až moc a vypadají jako kšiltovky :-). Ale na chuti jim to neubere.
Nějak si tu „kšiltovku“ neumím představit :-)
Dobrý den, peču chleba na kameni, dají se tyto bulky také péct na něm? A má se dát jako u chleba voda do kastrulku na západní trouby? Dekuji za info jsem pekařka zacatecnik 😀
Dobrý den, na kameni určitě upečte, budou výborné. Troubu bych nezapařovala, jen bulky před pečením postříkejte vodou.
Dekuji za radu. A jeste se zeptám, když jsem si ještě nestihla koupit sladěnku na omladek, lze použít zatím cukr místo toho a vymichat to robotem místo pekárny…..🙈😉
Dobrý den, dejte spíš včelí med :-)