Pečivo s prefermentem u nás doma frčí. Voní totiž úplně jinak, než to, na které těsto zadělávám klasicky. A navíc vydrží velice dobré i druhý den, pokud zbydou.

 

Dalamánky s prefermentem

Dalamánky s prefermentem

 

Suroviny:

na preferment: umícháme ze
180 g vody
150 g žitné chlebové mouky
30 g hladké mouky
1-2 g droždí (z kostky)
a zakryté proti osýchání necháme asi 10-12 hodin kvasit

Další suroviny:
200 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
kmín
2 lžičky oleje
270 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
8-9 g droždí

 

Dalamánky s prefermentem

-chcete je?-

 

Postup:

vykvašený preferment smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 dílků a z každého uděláme dalamánek. Nakynout je necháme už na plechu s pečící fólií (můžeme je svrchu naříznout), pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, sypneme kmínem a hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20min) do křupava.