Pečivo s prefermentem u nás doma frčí. Voní totiž úplně jinak, než to, na které těsto zadělávám klasicky. A navíc vydrží velice dobré i druhý den, pokud zbydou.
Suroviny:
na preferment: umícháme ze
180 g vody
150 g žitné chlebové mouky
30 g hladké mouky
1-2 g droždí (z kostky)
a zakryté proti osýchání necháme asi 10-12 hodin kvasit
Další suroviny:
200 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
kmín
2 lžičky oleje
270 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
8-9 g droždí
Postup:
vykvašený preferment smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 dílků a z každého uděláme dalamánek. Nakynout je necháme už na plechu s pečící fólií (můžeme je svrchu naříznout), pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, sypneme kmínem a hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20min) do křupava.
Dobry den pani Ivo, hledala jsem recept na dalamanky a tyto jsou uzasne. Nez jsem zacala pect kvaskove chleby, tak jsem pekla vas chleba s prefermentem a bramborou a je vynikajici. Tak jsem po zkusenostech dala sanci opet peceni s prefermentem a nezklamala jsem se. Dekuji za tak vynikajici recept, vypada to, ze uz jine pect nebudu.
Dobrý den, Pavlo, děkuji :-)
Iva
Tyhle dalamánky jsou prostě úžasné. K vánocům jsme si nechali koupit Vaši knihu a tohle bylo první, do čeho jsme se pustili, než se nám podařilo vypěstovat si kvásek. V mezičase pečeme chleby, rohlíky, bagety… ale k tomuto receptu se velmi ráda vracím. Tvaruju je jako šišku, abych z nich pak měla pěkně oválek a pak i vypadají tak jak si je pamatuji z dětství :-). A chutnají i všem okolo a to jsou v Bavorsku na pečivo lidi pěkně zmlsaní :-)
Děkuji moc a ať se vám daří.
Dobrý den, děkuji za milou zprávu s pochvalou :-) a jsem ráda, že moje kniha dělá radost až v Bavorsku!
Iva
Dobrý večer, chci se zeptat, zda z tohoto těsta půjdou udělat kaiserky?
Děkuji Věra
Dobrý den, Věro, myslím, že půjdou. Zkuste zpočátku dát o 20 g vody méně, můžete ji během hnětení kdykoliv přidat.
Iva