Potřebovala jsem vyzkoušet něco na kváskovém chlebu, jakémkoliv. Proto jsem se snažila o co nejjednodušší těsto, pouze u druhého pokusu jsem přidala trochu více žita. Chleby se povedly oba, a když se pod fotkami množily dotazy na recept – zjistila jsem, že tenhle zcela obyčejný, jednoduchý denní chléb tu na webu vlastně nemám.

Zároveň vím, že budu dělat opravdu často, nepřejí se.
Recept je tak jednoduchý, že si ho pamatuji a psát ho vlastně nemusím, ale pokud ho chcetě někdo zkusit, tady je :-) Ať se vám povede!

Denní chléb – suroviny

Vše spolu dohladka smícháme a zakryté necháme přibližně 10-12 hodin rozkvasit.

Denní chléb

Dále:

  • 200 g vody
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli

Denní chléb – postup

K vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, alespoň 7 minut.
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

Sformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a spojem nahoru chleba v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale rozhodně nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).

Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 220-230°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).

Denní chléb

Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení můžeme chleba ještě jednou orosit.

Denní chléb

Prakticky ve všech receptech na kváskový chleba pečený v troubě, se uvádí mnohem vyšší teplota při pečení. Touto nižší teplotou (200 nebo 210°C) jsem vyřešila problém, který mě trápil opravdu dlouho – prasknutý chleba.
Vyzkoušela jsem kdeco – vyšší hydrataci těsta, těsto opravdu dobře vykynuté, hodně naříznutý chleba, nahřátá trouba i podložka, na kterou pak šel chleba vsadit a nic. Praskal pořád – menší i delší podélně praskliny ve spodní části boku chleba.
Pomohla až takhle snížená teplota. Máte-li stejný problém, vyzkoušejte.

Toto byl recept na chleba se 30% žitné mouky, tady je rozpis na chleba se 40% žitné mouky:

Denní chleba se 40 % žitné mouky – suroviny

  • 40 g pravidelně krmeného kvásku
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 200 g vody


Vše dohromady dobře smícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin rozkvasit.

Dále:

  • 150-160 g vody
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
Denní chléb

Denní chléb (40 % žitné mouky) – postup

Postup je zcela stejný jako výše, s tím rozdílem, že tady budou časy kynutí trochu kratší – je rozkvašeno více mouky.

Těsto mi kynulo 1,5 hodiny a v ošatce pak chleba kynul asi 2 hodiny.

Pečeme ho prakticky stejným způsobem, jen trochu déle – je pak víc vypečený.

Denní chléb