sušený kvásek

Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete.
Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit.

Někdo ho mrazí – lžící nabraný hodně hustý kvásek necháme na talíři v mrazáku zmrznout, pak hromádky sesypeme so pytlíku nebo uzavřeme v krabičce a znovu uložíme do mrazničky.

Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které může mráz poměrně poškodit, proto jsem zvolila sušení.

Aby se dal na podložku dobře roztírat, umícháme trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit.
Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo.
Suchá vrstvička se dá z pečícího papíru snadno sloupnout – jen ji pak rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu.

sušený kvásek

Skladujeme v suchu a temnu.

V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.

 

4 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den Ivo,
    když mám tento sušený kvásek a rozkvasím ho ve vodě, jak dloho ho mám krmit než můžu péct?
    Předem děkuji 🙂

    • Dobrý den,
      ještě jsem to nezkoušela (zkusím z toho svého sušeného, co mám doma), ale vím, že když se po namočení objeví bublinky, přidáte necelou lžíci mouky i vody. Druhý den, pokud kvásek zareaguje změnou velikosti – viditělně se pohne, si necháte jen asi 20 g a přikrmíte ho 40 g mouky a 40 g vody – to už by měl kvásek zkvasit normálně, jako vždycky, a můžete z něj odebrat na rozkvašení.
      Kvůli doplnění článku vyzkouším, snad i nafotím a dopíšu 😉

  • Moje čerstvá zkušenost s doma sušeným kváskem:
    Večer jsem namočila asi lžíci kvásku, ráno nakrmila, nechala vykvasit, odpoledne znovu nakrmi, nechala vykvasit, večer založila kvásek na ranní pečení, ráno kvas vykvašený a chleba z něj krásně nakynutý a upečený 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.