Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete.
Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit.
Někdo ho mrazí – lžící nabraný hodně hustý kvásek necháme na talíři v mrazáku zmrznout, pak hromádky sesypeme so pytlíku nebo uzavřeme v krabičce a znovu uložíme do mrazničky.
Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které může mráz poměrně poškodit, proto jsem zvolila sušení.
Aby se dal na podložku dobře roztírat, umícháme trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit.
Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo.
Suchá vrstvička se dá z pečícího papíru snadno sloupnout – jen ji pak rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu.
Skladujeme v suchu a temnu.
V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.
Dobrý den Ivo,
když mám tento sušený kvásek a rozkvasím ho ve vodě, jak dloho ho mám krmit než můžu péct?
Předem děkuji :-)
Dobrý den,
ještě jsem to nezkoušela (zkusím z toho svého sušeného, co mám doma), ale vím, že když se po namočení objeví bublinky, přidáte necelou lžíci mouky i vody. Druhý den, pokud kvásek zareaguje změnou velikosti – viditělně se pohne, si necháte jen asi 20 g a přikrmíte ho 40 g mouky a 40 g vody – to už by měl kvásek zkvasit normálně, jako vždycky, a můžete z něj odebrat na rozkvašení.
Kvůli doplnění článku vyzkouším, snad i nafotím a dopíšu ;-)
Moje čerstvá zkušenost s doma sušeným kváskem:
Večer jsem namočila asi lžíci kvásku, ráno nakrmila, nechala vykvasit, odpoledne znovu nakrmi, nechala vykvasit, večer založila kvásek na ranní pečení, ráno kvas vykvašený a chleba z něj krásně nakynutý a upečený ;-)
Věruško moc děkuji :-)
Dobrý den,
pro krátkodobou konzervaci kvásku(2-3 dny) je ještě možnost v prvním stupni vedení kvasu nedat žádnou vodu a pouze žitnou mouku. Mísením se začne tvořit drobenka, která by se měla rozpadat na velmi drobné kousky – konzistence jako hrubší písek. Může se ještě dosušit na plátně. V přípdě potřeby potom stačí zalít „odraženou“ vodou a po pár hodinách je zase živo.
Jinak velká pochvala za odvedenou práci!
Dobrý den, díky za radu i pochvalu :-)
Iva
Dobrý Den,já si kvásek suším taky takto na papíru a už mě to i jednou zachránilo,když jsem po příjezdu z dovolené zjistila že kvásek v lednici nepřežil.
Dobrý den,
dostala jsem dárkem sušený kvásek spolu s postupem, jak kvásek oživit. Postupovala jsem přesně podle návodu, ale po téměř 8 hodinách se nic neděje. Poradíte mi, prosím, co s tím?:)
Moc děkuji
Dobrý den, Kláro, nechte kvásek kvasit (probírat se) déle, klidně 24 hodin.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli lze přidat sušený kvásek přímo do pekárny při pečení chleba bez toho abych ho nějak aktivovala. Dostala jsem sušený kvásek Dr.Oetker a nevím si s ním rady. Mohu přidat rovnou do mouky a popř.jaké množství sušeného kvásku a droždí. Děkuji za odpověď
Dobrý den, Evo,
to opravdu nevím, protože jsem s ním nikdy nepracovala. Pokud ho chcete dát do těsta jen pro ochucení, nevidím v tom problém. Ale aby pomohl těstu vykynout, na to bude určitě potřebovat nějakou aktivaci předem.
Iva