Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich voňavého masa udělat fantastický svačinový salát.

Suroviny:

Makrely
pitná voda
sůl – na 5 kg ryb asi 3 litry vody a 250 g soli

 

Doma uzená makrela

-připravené k uzení-

 

Postup:

Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.

Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.

Za 3-4hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.

 

Doma uzená makrela

5 komentářůLeave a comment

  • Ivo, prosím tě, na kolik stupňů udíte?
    V sobotu bychom chtěli poprvé vyzkoušet.
    Manžel říká tak 60 – 80, ale radši se ptám :-),
    děkuji Lenka (Kovářka)

    • Ahoj Leni, teplotu neměříme, manžel udí pocitově 🙂 Zavolala jsem mu do práce, říkal, že moc naprudko neudí, ale mám zdůraznit, že udíme v komíně velikého (doma postaveného) venkovního krbu, ne v udírně. Je to vidět na poslední fotografii.
      Makrely jsou vždy fantastické, lepší i voňavější než ty koupené. Mrzí mě, že víc nepomůžu.

      • Moc dekuji. Vyzkousime, uvidime….:-). Verim, ze budou vyborne :-), ahojky 🙂

  • Ivo, makrely byly prostě výborné :-).
    Určitě jsme nedělali naposledy.
    Měla jsem jich jen 1200g – byly 4 kusy, tak jsme sůl a vodu přizpůsobili.
    Byla to zkouška, ale výborná.
    Díky za recept.
    Lenka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.