Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich voňavého masa udělat fantastický svačinový salát.

Suroviny:

Makrely
pitná voda
sůl – na 5 kg ryb asi 3 litry vody a 250 g soli

 

Doma uzená makrela
-připravené k uzení-

 

Postup:

Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.

Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.

Za 3-4hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.

 

Doma uzená makrela

6 Comments

  • Posted 11.6.2020 20:24 od Lenka 0Likes

    Ivo, prosím tě, na kolik stupňů udíte?
    V sobotu bychom chtěli poprvé vyzkoušet.
    Manžel říká tak 60 – 80, ale radši se ptám :-),
    děkuji Lenka (Kovářka)

    • Posted 12.6.2020 8:30 od Iva 0Likes

      Ahoj Leni, teplotu neměříme, manžel udí pocitově 🙂 Zavolala jsem mu do práce, říkal, že moc naprudko neudí, ale mám zdůraznit, že udíme v komíně velikého (doma postaveného) venkovního krbu, ne v udírně. Je to vidět na poslední fotografii.
      Makrely jsou vždy fantastické, lepší i voňavější než ty koupené. Mrzí mě, že víc nepomůžu.

      • Posted 12.6.2020 15:42 od Anonym 0Likes

        Moc dekuji. Vyzkousime, uvidime….:-). Verim, ze budou vyborne :-), ahojky 🙂

    • Posted 5.6.2021 13:35 od Libor 0Likes

      Ud to tak na 80-100 stupñu

  • Posted 15.6.2020 21:28 od Lenka 0Likes

    Ivo, makrely byly prostě výborné :-).
    Určitě jsme nedělali naposledy.
    Měla jsem jich jen 1200g – byly 4 kusy, tak jsme sůl a vodu přizpůsobili.
    Byla to zkouška, ale výborná.
    Díky za recept.
    Lenka

    • Posted 16.6.2020 11:15 od Iva 0Likes

      To jsem moc ráda, Leni 🙂 U nás se udí rybky každý rok!
      Iva

Přidejte komentář