Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich voňavého masa udělat fantastický svačinový salát.

Suroviny:

Makrely
pitná voda
sůl – na 5 kg ryb asi 3 litry vody a 250 g soli

 

Doma uzená makrela

-připravené k uzení-

 

Postup:

Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.

Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.

Za 3-4hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.

 

Doma uzená makrela