Nechci se chlubit cizím peřím, proto hned hlásím, že tuhle šnku (a všechny následující, stejně výborné i stejně lákavě vypadající) vyrobil manžel.
Já obstarávám pečivo, on tu „přílohu“ k němu 🙂

Šunka je výborná, šťavnatá, vhodná i jako nářez.

Suroviny:

1 kg vepřového masa z plecka
15 g soli
5 g Pragandy
lžička cukru
50 g vody

.

Domácí šunka

.

Postup:

očištěné maso bez blanek a tuku rozdělíme na třetiny.
První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně 1-1,5 cm a poslední třetinu velmi jemně umeleme.

Sůl, Pragandu a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilejeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice.

V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady (dobře to jde v robotu, hákem na těsto). Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit.

Šunka se vaří při 75°C, přibližně hodinu na kilo hmotnosti masa.
Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, takže těch 75°C nemusíme hlídat. Vaříme ji 70-80 minut.

Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.

.

.

 

9 komentářůLeave a comment

  • taky dělám, akorát jsem nedávala Pragandu, je výborná, z plecka je asi nejlepší.

    • Dobrý večer, Pavlo,
      můžete nahradit solí, ale připravte se na to, že šunka nebude růžová, ale šedivá. Na kvalitě jí to neubere, bude výborná, jen ta barva nebude to pravé 😉
      Iva

  • Proč necháváte odležet jednotlivé hromádky masa a ne promíchané? Zkoušela jsem obojí a rozdíl ve výsledku není žádný, pouze je to zbytečně pracné. Pro ty, co nevlastní mlýnek na maso, jde to bez problémů i bez té mleté části, za mě je to dokonce lepší.Pro ty co nemají elektrický zavařovací hrnec mám jednoduchou pomoc. Šunkovar vložím do největšího hrnce, co mám doma. (on by se šunkovar stejně do jiného nevešel) Zaliju vroucí vodou z konvice a dohřeji na 75 stupňů a pak postavím doprostřed varné desky na nožičky od hořáku. Pod hrnec dám 3 zapálené čajové svíčky a ty bez problémů udrží požadovanou teplotu bez rizika, že by se to začalo vařit.

    • Tuhle radu – maso na hromádky a každé zvlášť prosolit – jsem někde párkrát viděla a myslím, že to zbytečné není.
      Různě velké kousky masa do sebe natáhnou sůl nestejně rychle.
      Mně se zdá zbytečná zase vaše rada s použitím rychlovarné konvice a nejisté „vaření“ s čajovými svíčkami… 🙂 asi to bude tím, že jsme zvyklí domácí šunku dělat každý jinak, že? 🙂 🙂

  • Profesionální řezníci nakládají každou část připraveného masa zvlášť a smíchají až nakonec. Tři svíčky pod hrncem je srandovní představa, šunkovar dávám do normálního hrnce a teplotu plus mínus pod varem udrží termostat, mojí šunce to neublíží. Je trend doby, že kdo nic nedokázal, aspoň rýpe do těch úspěšnějších. Za mého mládí se takovým lidem říkalo rozesírači.
    Ivo, zdravím a pozdravuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.