Nechci se chlubit cizím peřím, proto hned hlásím, že tuhle šnku (a všechny následující, stejně výborné i stejně lákavě vypadající) vyrobil manžel.
Já obstarávám pečivo, on tu „přílohu“ k němu :-)

Šunka je výborná, šťavnatá, vhodná i jako nářez.

Suroviny:

1 kg vepřového masa z plecka
15 g soli
5 g Pragandy
lžička cukru
50 g vody

.

Domácí šunka

.

Postup:

očištěné maso bez blanek a tuku rozdělíme na třetiny.
První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně 1-1,5 cm a poslední třetinu velmi jemně umeleme.

Sůl, Pragandu a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilejeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice.

V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady (dobře to jde v robotu, hákem na těsto). Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit.

Šunka se vaří při 75°C, přibližně hodinu na kilo hmotnosti masa.
Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, takže těch 75°C nemusíme hlídat. Vaříme ji 70-80 minut.

Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.

.

.