Recept běhá internetem dlouho. Kamarádka mi poradila, jak ho vylepšit a díky ní teď domácí „tavený sýr“ s různými příchutěmi děláme docela často – díky, Vendul!

Suroviny:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 20-25 g másla
  • špetka jedlé sody
  • půl lžičky soli

Na dochucení:
2 velká kolečka syrečků
(nebo pažitku
mletou šunku
křen
česnek
smaženou cibuli
mletou papriku
sekané dušené žampiony aj.)

Domácí "tavený sýr" (se syrečky)

– tavená pomazánka s wasabi –

Postup:

Na pánev vyškrábneme tvaroh – klidně z vaničky, přidáme sůl a jedlou sodu a opravdu dobře promícháme. Necháme odležet alespoň 30 minut.

Poté k tvarohu přidáme máslo a za stálého míchání pomalu zahříváme. Teplotu zvyšujeme max. do 60°C, aby tvaroh nezkrupičkovatěl – pak ho už nezachráníme.
Kdo má teploměr, může měřit, kdo ne, spolehne se na oči – při zahřívání se máslo taví a z tvarohu se stává hlaďounká pomazánka.

Domácí "tavený sýr" (se syrečky)

Do ještě horkého přidáme nastrouhané nebo dobře rozmačkané syrečky a snažíme se je spojit s tvarohem. I když v pomazánce nějaké kousky zůstanou, není to na škodu. Kdo má rád, může tento tavený sýr opepřit.
Hotový domácí tavený sýr uložíme dobře zavřený v krabičce do lednice.

Domácí "tavený sýr" (se syrečky)

.

.

.

1 CommentLeave a comment

  • Dobrý večer, Evo,
    co Vám z toho tedy vzniklo?
    Postup je správný, několikrát odzkoušený – sodu je třeba přidat na začátku a tvaroh s ní odpočinout (změní se mu struktura) a teprve pak zahřívat. Určitě ne k bodu varu, to by se tvaroh jen srazil. Bez sody se tvaroh nenataví.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.