Domácí "tavený sýr" (se syrečky)
Recept běhá internetem dlouho. Kamarádka mi poradila, jak ho vylepšit a díky ní teď domácí „tavený sýr“ s různými příchutěmi děláme docela často – díky, Vendul!

SUROVINY:

250 g tučného tvarohu
20-25 g másla
špetka jedlé sody
půl lžičky soli

Na dochucení:
2 velká kolečka syrečků
(nebo pažitku
mletou šunku
křen
česnek
smaženou cibuli
mletou papriku
sekané dušené žampiony aj.)

 

Domácí "tavený sýr" (se syrečky)

– tavená pomazánka s wasabi –

 

POSTUP:

Na pánev vyškrábneme tvaroh – klidně z vaničky, přidáme sůl a jedlou sodu a opravdu dobře promícháme. Necháme odležet alespoň 30 minut.

Poté k tvarohu přidáme máslo a za stálého míchání pomalu zahříváme. Teplotu zvyšujeme max. do 60°C, aby tvaroh nezkrupičkovatěl – pak ho už nezachráníme.
Kdo má teploměr, může měřit, kdo ne, spolehne se na oči – při zahřívání se máslo taví a z tvarohu se stává hlaďounká pomazánka.

 

Domácí "tavený sýr" (se syrečky)

 

Do ještě horkého přidáme nastrouhané nebo dobře rozmačkané syrečky a snažíme se je spojit s tvarohem. I když v pomazánce nějaké kousky zůstanou, není to na škodu. Kdo má rád, může tento tavený sýr opepřit.
Hotový domácí tavený sýr uložíme dobře zavřený v krabičce do lednice.

 

Domácí "tavený sýr" (se syrečky)

.

.

.

 

3 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den,
    zkoušela jsem “ taveňák “ a nevím ,kde jsem udělala chybu … postupovala jsem pode popisu ,ale tavený sýr z toho nebyl. Nemá se, tvaroh vyškrábnutý na pánev nechat projít „varem“ ,aby se natavil a pak se k němu, po zchladnutí přidá sůl,soda a ostatní ? … příjde mi to logičtější , ale neměla jsem odvahu likvidovat další tvaroh a máslo … „-)
    Děkuji za odpověď ,Eva.

    • Dobrý večer, Evo,
      co Vám z toho tedy vzniklo?
      Postup je správný, několikrát odzkoušený – sodu je třeba přidat na začátku a tvaroh s ní odpočinout (změní se mu struktura) a teprve pak zahřívat. Určitě ne k bodu varu, to by se tvaroh jen srazil. Bez sody se tvaroh nenataví.

  • Dobrý den ,paní Ivo,
    vznikla z toho taková,jakoby mléčná kaše,ale nechutná po taveném sýru,je řídká a chová se opravdu jako kaše,ne mazlavý sýr … ( tvaroh tučný z vaničky,jedlá soda -česká Bika a máslo)… kaše chutná,trochu jako přichucený bešamel … „-)
    Vyzkouším , ještě jednou , z normálního kostkového tvarohu a uvidíme.
    Děkuji,mějte se,Eva.

Napsat komentář: Eva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.