Domácí vegetu dělám už spoustu let. Usušená zelenina neztrácí své vlastnosti, voňavá a chutná zůstává i dva roky. Jestli i déle to nevím, nikdy mi nevydržela.
Poměr zelenin v surovinách je jen návrh, míchám si je podle naší chuti. Také vynechávám glutasol, který byl v původním receptu psán.

Suroviny:

300 g mrkve
300 g petržele
500 g celeru (část i listů)
400 g kedlubnů
400 g pórku
400 g cibule
120-150 g libečku
100 g soli

Postup:

Očištěnou zeleninu umeleme (třeba na masomlýnku, ale robot je lepší), smícháme se solí a rozložené na plechách usušíme v pootevřené troubě, asi na 50°C.

Zcela usušené umeleme na prášek, třeba na starém kávomlýnku a uschováme v dobře uzavřené nádobě.

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. Sůl se vmíchá do syrové, mokré zeleniny, s ní pak i uschne a po namletí není ve vegetě ani poznat.
Je to vynikající přídavek do polévek i omáček.