Lehoučké donuty, které milují snad všechny děti…neplněné díraté „koblihy“ s hebce sametovou žlutou střídou vonící vanilkou, jsou dozdobené polevou a barevným cukrovým sypáním. Na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pokaždé přijdou vhod.
Jejich výroba je snadná a myslím si, že nejsou ani pracné.

Suroviny:

130 g vody
1 lžíce rumu
30 g změklého sádla
1 žloutek
25 g cukru
špetička soli
100 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
15-18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku)
10-12 g čerstvého droždí

Poleva čokoládová, kávová nebo citronová:
1-2 lžíce horké vody
1 lžíce citronové šťávy
120 g moučkového cukru

K moučkovému cukru přidáme horkou směs lžíce vody a citronové šťávy a třeme tak dlouho, až poleva dostane lesk (je-li třeba, přidáme během tření druhou lžíci horké vody).

Donuty

Postup:

Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat. K vykynutému přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout.

Hotové ho propracujeme, na stole vyválíme na sílu  tenkého malíčku (moučit není netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zatáhnou). Donuty necháme 25-30 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin). Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.

—————————————————–

Těsto při vyvalování moc nepodsypávejte, abyste do něj nezapracovali mouku navíc. Okrojky těsta znovu propracujte, vyválejte a vykrojte z nich další donuty. Zbylé odkrojky už usmažte.

Jak poznat, že jsou donuty vykynuté a můžeme smažit? Použijeme nejmenší z odkrojků. Vhodíme ho do horkého oleje a pokud je správně vykynutý, bude plavat na hladině hned nebo se na ni ode dna hrnce během chviličky vyhoupne. (Nedostatečně vykynuté těsto při smažení nasaje hodně tuku.)

23 CommentsLeave a comment

  • Dobrý den,
    opravdu je tam zamíchaný vanilkový pudink?
    Díky 🙂

    • Dobrý den,
      opravdu je v těstě vmíchaná půlka prášku na vanilkový pudink. Těsto je s ním hebčí a také voňavější (ale primárně mi šlo o tu hebkost střídy).

    • Ahoj, podle toho, na jak tence bude vyválené těsto. Foto je z prvního pokusu, kdy jsme vyvalovali silněji. Hotové donuty byly velmi buclaté, dírka uvnitř se dost scvrkla – bylo jich 11. Při dalších pokusech jsme už válely na tenký malíček a těsto po vykrájení propracovaly a znovu vyválely – donutů bylo nejvíc 22 🙂

    • Dobrý večer, nezkoušela jsem, ale nebála bych se ji použít. Možná bude potřeba ubrat lžíci vody, protože špalda méně saje, ale vyzkoušejte ji nejprve dát jen polovinu množství.

    • Cim by se dal, prosím, nahradit pudinkový prášek? Jsem momentálně mimo CR a nemůžu sehnat…děkuji moc !

  • Dobry vecer 😀

    znova sa musim veeeeeelmi podakovat za uzasny recept 🙂 Donuty su neskutocne nadychane a vlacne len mi bolo povedane ze som zabudla dat sol 🙂 tak nabuduce viac 🙂 S cestom sa pracuje vyborne skoro vobec nie je potrebne podsypavat, skutocne len velmi velmi minimalne 🙂 len mi je luto ze sem neviem pridat foto 🙂 este raz velka vdaka 🙂

    • Dobrý den, Dominiko,
      jsem ráda, že i u Vás donuty bodovaly! Fotky opravdu zatím přidat nejdou, zkusím to zařídit 🙂
      Iva

  • Dobrý den,
    šlo by místo sádla použít třeba kokosový olej nebo maslo?

    • Dobrý den, kokosový tuk vyzkoušený nemám, ale určitě zkuste máslo 😉
      Iva

  • Dobry den,
    predne dekuji za skvele recepty a stranky!! Chtela bych se pustit do techto donutu (synovi se o nich zdal sen :-D), ale jsme jen 2 a rozhodne jich tolik najednou nesnime. Daji se, myslite nejak uchovat nebo je lepsi zadelat jen z 1/2 mnozstvi? Dekuji!!!

    • Dobrý den, bohužel nevím, jaké jsou druhý den, u nás se vždy snědly hned po vychladnutí (a některé ještě vlažné 🙂 ). Někde jsem četla názor, že jsou druhý den tužší, tak bych určitě doporučila zadělat z poloviny dávky. A až vás doma bude víc nebo budete mít komu pár kousků podarovat, zadělejte z dávky celé a jeden donut schovejte do druhého dne – a uvdíte 😉
      Iva

    • Dobrý den, úplně stejně, jen místo horké vody dáte horkou silnou kávu 🙂

  • Zdravíčko 🙂 Prosím vás, je opravdu nutné, abych donuty smažila? Nejde je třeba dát do trouby třeba na 160°C?

    • Dobrý den, můžete vyzkoušet i pečené. Ale určitě bych pekla na 190-200°C a krátce, 160 je málo a donuty by byly vysušené.
      Iva

  • Vyzkouseno, jsou SUPER!!!! Skoda ze jsem udelala jen z polovicni davky. Dekuji za recept!

  • Dobry den, chtela bych se zeptat na rozvaleni testa. Dnes jsem delala testo podle jineho receptu a testo mi vubec nespo rozvalet. Recept zde nebudu vypisovat ale muj dotaz zni muze to byt tim ze testo nemelo pokojovou teplotu? Nechala jsem ho vykynout v lednici pres noc. A jiz jsem jemela cas cekat nez se dostane do pokojove teploty. Dekuji

    • Dobrý den, co si mám představit pod tím, že to nešlo vyválet? Moc tuhé těsto nebo se vracelo zpátky jako gumové?
      Iva

      • Dobry den, vracelo se zpatky. Z testa jsem delala jak plnene koblihy tak i ty donuty se povedly. To nemuzu rict ze konzistence testa byla spatna.

        • Pokud se těsto brání tvarování, stačí ho nechat 8-10 minut odpočinout 🙂 Změkne, povolí a vyválet nebo tvarovat půjde.
          Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.