Lehoučké donuty, které milují snad všechny děti…neplněné díraté „koblihy“ s hebce sametovou žlutou střídou vonící vanilkou, jsou dozdobené polevou a barevným cukrovým sypáním. Na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pokaždé přijdou vhod.
Jejich výroba je snadná a myslím si, že nejsou ani pracné.

Suroviny:

130 g vody
1 lžíce rumu
30 g změklého sádla
1 žloutek
25 g cukru
špetička soli
100 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
15-18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku)
10-12 g čerstvého droždí

Poleva čokoládová, kávová nebo citronová:
1-2 lžíce horké vody
1 lžíce citronové šťávy
120 g moučkového cukru

K moučkovému cukru přidáme horkou směs lžíce vody a citronové šťávy a třeme tak dlouho, až poleva dostane lesk (je-li třeba, přidáme během tření druhou lžíci horké vody).

Donuty

Postup:

Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat. K vykynutému přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout.

Hotové ho propracujeme, na stole vyválíme na sílu  tenkého malíčku (moučit není netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zatáhnou). Donuty necháme 25-30 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin). Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.

—————————————————–

Těsto při vyvalování moc nepodsypávejte, abyste do něj nezapracovali mouku navíc. Okrojky těsta znovu propracujte, vyválejte a vykrojte z nich další donuty. Zbylé odkrojky už usmažte.

Jak poznat, že jsou donuty vykynuté a můžeme smažit? Použijeme nejmenší z odkrojků. Vhodíme ho do horkého oleje a pokud je správně vykynutý, bude plavat na hladině hned nebo se na ni ode dna hrnce během chviličky vyhoupne. (Nedostatečně vykynuté těsto při smažení nasaje hodně tuku.)