Pečivo s bigou nám všem doma moc chutná. Těsto je velmi volné a díky bize upečený chleba překrásně voní. Kůrka je křupavá, a chleba přesto měkký. Druhý den kůrka svou křupavost ztratí, chleba je výborný minimálně 4 dny (zjišťováno na pro tyto účely odloženém krajíci )

Chleba je lehounký, voňavý, sytící a má úžasnou chuť.

 

Suroviny:
na bigu:

100 ml vody
70 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
(vše dobře promícháme, 2 hodiny necháme v teple a pak zakryté uložíme do lednice, kde vydrží i 3 dny.)

Dále:
280 ml (g) vody

8-9 g droždí
350 g hladké mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu

 

Dr. Voštěpův chleba
-a lehounkou, nadýchanou střídkou-

 

Postup:
asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu.

Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout.

Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu.

 

Dr. Voštěpův chleba
-se zpívající, křupavou kůrkou-

 

Tento chléb bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci. Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba.

Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut).

Hotový chleba necháme vychladnout jako obvykle,  na mřížce.

 

 

 

 

 

14 Comments

  • Posted 13.2.2015 21:24 od Aneta 0Likes

    Krásný večer,nedávno jsem tento chléb zkoušela – jsem v pečení chleba začátečník, a musím říct,že byl opravdu výborný a povedl se. Děkuji za recept a za úžasné stránky.

  • Posted 7.5.2015 15:40 od Martina 0Likes

    Dobre odpoledne,
    drozdi v receptu je mysleno klasicke nebo susene ? Ptam se asi hloupe, ale nejsem si tim jista a nerada bych chlebik zkazila.
    Dekuji za super inspirativni stranky a preji hezky svatecni vikend
    Martina Frintova

    • Posted 7.5.2015 15:45 od Iva 0Likes

      Dobré odpoledne i Vám, Martino,
      není hloupých otázek 🙂 Droždí používám téměř vždy čerstvé, z kostky.

      Děkuji za pochvalu stránek, krásný den!
      Iv

  • Posted 27.8.2019 15:22 od Eva 0Likes

    Dobrý den, dnes jsem tento chlebík zkoušela, krásně mi nakynul, ale po vsazení do trouby se mi úplně rozjel a mám z něho spíš chlebovou placku. Nevíte, kde jsme mohla udělat chybu?
    Děkuji za odpověď

    • Posted 28.8.2019 8:01 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Evo, podle mě byl chleba překynutý – těsto zvětšilo natolik svůj objem, že tím zřídlo a pak neidrželo tvar. Zkuste o dost zkrátit dobu kynutí. Je horko, vše kyne rychleji 😉
      Iva

  • Posted 17.10.2019 5:24 od Iva 0Likes

    Dobrý den. Tento chleba pečeme již několik let a zatím jsem se setkala jen se samou chválou na
    něj. Dnes mi ale došla pšeničná chlebová mouka. Mohla byste mi, prosím, poradit, čím a jak ji nahradit, než se mi podaří koupit novou?:-)
    Děkuji, pěkný den, Iva

  • Posted 12.6.2020 17:03 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, chci se zeptat, když chci přidat do těsta starý kvásek který sbírám po rozkvasování a mám ho delší dobu v lednici, musím ještě přidat třeba mouku ?
    Děkuji Martina

    • Posted 13.6.2020 7:02 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Martino, především – i kvásek v lednici dále pracuje a pokud ho přidáte příliš mnoho nebo nějaké staré zbytky (starší 5 dnů), celé těsto jakoby povolí a bude špatně držet tvar.
      K Vašemu dotazu – mouku bude pravděpodobně potřeba maličko přidat, pokud použijete kvásku více. Většina kvásků má 100% hydrataci, tzn. např. ve 100 g kvásku přidáte do těsta 50 g žitné mouky, ale také 50 g vody.

  • Posted 13.6.2020 11:35 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, v kauflandu kupujeme snack madeland a je moc dobrý. Tak se chci zeptat, zda jste něco podobného někdy nezkoušela péct? Chtěla bych je zkusit doma, ale nikde jsem nenarazila na recept. Děkuji Martina

    • Posted 14.6.2020 8:19 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Martino, nenarazila, protože tenhle snack bohužel neznám. Musela jsem koupit vzorek i tehdy, když mě kamarádka poprosila o recept na francouzské mléčné houstičky, také jsem neznala 🙂 🙂
      Zkusím se po tom příště mrknout, až půjdeme nakupovat! (Aspoň ať vím, o čem jste psala.)
      Iva

  • Posted 22.1.2021 11:21 od Zuzana 0Likes

    Muzu péct jen na rozpalenem plechu? A pokud ano i se zaparou? Dekuji

  • Posted 13.4.2021 18:37 od Aneta 0Likes

    Dobrý den,
    může zadělat těsto po těch 2 hod, co založím bigu (tedy že si ji nebudu ukládat do lednice). Děkuji.

    • Posted 14.4.2021 10:54 od Iva 0Likes

      Dobrý den, můžete, ale výraznější vliv na chuti těsta má stoprocentně ta odleželá v chladu.
      Iva

Přidejte komentář