Pečivo s bigou nám všem doma moc chutná. Těsto je velmi volné a díky bize upečený chleba překrásně voní. Kůrka je křupavá, a chleba přesto měkký. Druhý den kůrka svou křupavost ztratí, chleba je výborný minimálně 4 dny (zjišťováno na pro tyto účely odloženém krajíci )

Chleba je lehounký, voňavý, sytící a má úžasnou chuť.

 

Suroviny:
na bigu:

100 ml vody
70 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
(vše dobře promícháme, 2 hodiny necháme v teple a pak zakryté uložíme do lednice, kde vydrží i 3 dny.)

Dále:
280 ml (g) vody

8-9 g droždí
350 g hladké mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu

 

Dr. Voštěpův chleba

-a lehounkou, nadýchanou střídkou-

 

Postup:
asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu.

Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout.

Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu.

 

Dr. Voštěpův chleba

-se zpívající, křupavou kůrkou-

 

Tento chléb bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci. Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba.

Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut).

Hotový chleba necháme vychladnout jako obvykle,  na mřížce.