Pečivo s bigou nám všem doma moc chutná. Těsto je velmi volné a díky bize upečený chleba překrásně voní. Kůrka je křupavá, a chleba přesto měkký. Druhý den kůrka svou křupavost ztratí, chleba je výborný minimálně 4 dny (zjišťováno na pro tyto účely odloženém krajíci )
Chleba je lehounký, voňavý, sytící a má úžasnou chuť.
Suroviny:
na bigu:
100 ml vody
70 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
(vše dobře promícháme, 2 hodiny necháme v teple a pak zakryté uložíme do lednice, kde vydrží i 3 dny.)
Dále:
280 ml (g) vody
8-9 g droždí
350 g hladké mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu
Postup:
asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu.
Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout.
Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu.
Tento chléb bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci. Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba.
Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut).
Hotový chleba necháme vychladnout jako obvykle, na mřížce.
Krásný večer,nedávno jsem tento chléb zkoušela – jsem v pečení chleba začátečník, a musím říct,že byl opravdu výborný a povedl se. Děkuji za recept a za úžasné stránky.
Dobre odpoledne,
drozdi v receptu je mysleno klasicke nebo susene ? Ptam se asi hloupe, ale nejsem si tim jista a nerada bych chlebik zkazila.
Dekuji za super inspirativni stranky a preji hezky svatecni vikend
Martina Frintova
Dobré odpoledne i Vám, Martino,
není hloupých otázek 🙂 Droždí používám téměř vždy čerstvé, z kostky.
Děkuji za pochvalu stránek, krásný den!
Iv
Dobrý den, dnes jsem tento chlebík zkoušela, krásně mi nakynul, ale po vsazení do trouby se mi úplně rozjel a mám z něho spíš chlebovou placku. Nevíte, kde jsme mohla udělat chybu?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, Evo, podle mě byl chleba překynutý – těsto zvětšilo natolik svůj objem, že tím zřídlo a pak neidrželo tvar. Zkuste o dost zkrátit dobu kynutí. Je horko, vše kyne rychleji 😉
Iva
Dobrý den. Tento chleba pečeme již několik let a zatím jsem se setkala jen se samou chválou na
něj. Dnes mi ale došla pšeničná chlebová mouka. Mohla byste mi, prosím, poradit, čím a jak ji nahradit, než se mi podaří koupit novou?:-)
Děkuji, pěkný den, Iva
Dobré ráno, dejte obyčejnou hladkou 😉
Iva
Dobrý den, chci se zeptat, když chci přidat do těsta starý kvásek který sbírám po rozkvasování a mám ho delší dobu v lednici, musím ještě přidat třeba mouku ?
Děkuji Martina
Dobrý den, Martino, především – i kvásek v lednici dále pracuje a pokud ho přidáte příliš mnoho nebo nějaké staré zbytky (starší 5 dnů), celé těsto jakoby povolí a bude špatně držet tvar.
K Vašemu dotazu – mouku bude pravděpodobně potřeba maličko přidat, pokud použijete kvásku více. Většina kvásků má 100% hydrataci, tzn. např. ve 100 g kvásku přidáte do těsta 50 g žitné mouky, ale také 50 g vody.
Dobrý den, v kauflandu kupujeme snack madeland a je moc dobrý. Tak se chci zeptat, zda jste něco podobného někdy nezkoušela péct? Chtěla bych je zkusit doma, ale nikde jsem nenarazila na recept. Děkuji Martina
Dobrý den, Martino, nenarazila, protože tenhle snack bohužel neznám. Musela jsem koupit vzorek i tehdy, když mě kamarádka poprosila o recept na francouzské mléčné houstičky, také jsem neznala 🙂 🙂
Zkusím se po tom příště mrknout, až půjdeme nakupovat! (Aspoň ať vím, o čem jste psala.)
Iva
Muzu péct jen na rozpalenem plechu? A pokud ano i se zaparou? Dekuji