Dušičkové pečivo z kynutého těsta se kdysi peklo na svátek Všech svatých (1.11.) a na Památku zesnuých (2.11.) a říkalo se mu Dušičky nebo kosti svatých. Lišilo se kraj od kraje – mohlo být ze sladkého nebo slaného těsta, prázdné i nadívané a tvary velmi různé. Od rohlíků (říkalo se jim „Navšesvatýrohlíky“), přes bochánky, věnečky, prameny ve tvaru písmene -S- nebo napodobeniny kostí. Jedla je celá hospodářova rodina, ale často jimi byli obdarování pocestní, chudí lidé nebo žebráci.

Dnes, když se k nám tlačí oslavy Halloweenu, nedá moc práce udržovat naše vlastní tradice a upéct Dušičky nebo kosti. Udržet tím české tradice jako součást naší minulosti a nedat na ně úplně zapomenout.

Suroviny:

190-200 g vody
1 vejce
50 cukru
70 g změklého sádla
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
15-17 g čerstvého droždí
(popř. citronová kůra)

Dušičky, kosti

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených a připravených surovin) a necháme 20 minut kynout. K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme 30-45 minut vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 dílků a z každého uděláme bulku. Po 5 minutovém odpočinku z bulek vytvarujeme dušičky a kosti – podle fotografie nebo vlastních nápadů, popř. umotáme rohlíky, které můžeme naplnit některou ze sladkých náplní.

Dušičky, kosti

Pečivo uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme cca 30-45 minut dokynout, potřeme vejcem, můžeme posypat celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/15-18min).
Pečivo je jen lehce sladké, vhodné k namazání máslem a marmeládou, ale chutná i suché.