Tento kváskový chleba je lehký, pružný, ale hlavně hodně přitahuje oko.
Chutná jako každý jiný klasický kmíňák, ale barevné krajíce na stole určitě nepřehlédnete 🙂

Zkuste prosím nepřidávat do těsta žádné umělé potravinářské barvivo, ale vždy jen to přírodní! Dozelena můžete těsto přibarvit čajem matcha, špenátem (sušeným i dušeným – u toho dejte pozor na vodu, kterou obsahuje), do fialovo-červena pak sušenou červenou řepou (chléb na fotografiích), odvarem z červené řepy nebo fialové mrkve; hnědé barvy docílíte kapkou přidaného kuléru nebo 1-2 lžičkami melasy.

 

Suroviny:

Rozkvas:
40 g žžitného kvásku
180 g vody
100 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky

Vše smícháme a zakryté necháme v teple místnosti vykvasit cca 10 hodin

Dále potřebujeme:
180 g vody
120 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2-2,5 lžičky soli
přírodní barvivo (červenou řepu, špenát, melasu, kulér atp.)

Dvojbarevný chleba

 

Postup:

Celkem 400 g hotového rozkvasu promícháme lžící, odvážíme na váze a rozdělíme na poloviny.
Do každé části rozkvasu přidáme polovinu zbylých surovin (použijeme tedy 200 g rozkvasu, 90 g vody, 60 g pšeničné chlebové mouky, 150 g hladké mouky, po jedné lžičce soli a kmínu do každého těsta) a vypracujeme prakticky dvě stejná těsta, pouze do jednoho při hnětení přidáme barvivo.

Necháme v teple vykynout (přibližně 2 hodiny), pak obě těsta lehce rozválíme, položíme jedno na druhé, svineme a tuto „roládu“ doupravíme na bochník – není to těžké.
Omoučený bochník vložíme do moukou vysypané ošatky, necháme vykynout (asi 1,5-2 hodiny), pak opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, dobře orosíme vodou a ve vyhřáté troubě při 220°C pečeme přibližně 45-50 mniut.

 

 

 

Dvojbarevný 1-2-3 chleba

 

 

2 komentářeLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.