Dvoudenní (nepravý kvásek)

K výrobě této náhražky žitného kvásku mě přivedla jedna kuchařka (recept v ní) od Dony.
Přibližně podobně v ní totiž dělali náhražku žitného kvásku, kterou pak použili k uvaření podkrkonošského kysela.

Kvásek je určen k výrobě těsta na dva kilové bochníčky chleba, pečené najednou, na plechu vedle sebe.
Pokud budete chtít péct jen jeden, množství potřebných surovin si upravte.
Ať vám chutná!

Suroviny:

250 g žitné chlebové mouky
krajíc kupovaného nebo kváskového chleba
500 ml vlažné vody
21 g droždí

 

Dvoudenní (nepravý kvásek)

-před zaděláním těsta-

 

Postup:

asi 36 h před plánovaným pečením dáme do teplé vody rozmočit chleba, pak ho mixnem ponorným mixérem dohladka. Přidáme 150g žitné mouky, droždí, rozmícháme a zakryjeme proti prachu a osychání.

Druhý den (po 12-18 h) je kvásek plný pěkných bublin. Vmícháme zbytek mouky a necháme do třetího dne – dne pečení. Pak přidáme potřebné množství vody, přiměřeně tomu mouky a dalších surovin na chleba a můžeme péct.
Chleba, vyrobený z tohoto kvásku kyne před očima a je výborný, lepší, než ten z obchodu. Peču ho už hodně let.

Tento kvásek zadělávám večer, 1,5 dne před pečením.

 

12 komentářůLeave a comment

  • Dobry vecer.Chcela by som sa opytat ci kvasok musi byt ulozeny v chladnicke pocas tych 36 hodin.dakujem za radu a prajem pekny vecer.

  • Dobry den Ivo,když upecu tenhle chléb, je možné z něj opět připravit dvoudenní kvasek??děkuji Lenka

    • Dobrý den, Lenko, nikdy jsem to nezkoušela, vždy jsem jen upekla dva chleby a za pár dnů opět zadělala kvásek…

      • Je uvedeno krajíc kupovaného nebo kváskového chleba.. Jsem ve fázi ,,krmení kvásku 5 dne,,:-), takže kváskový chléb nemůžu upéct, koupila jsem tedy chleba a z jeho krajíce zadělám dvoudenní kvásek.-) a upeču obyč chléb..Ale co pak, když ho budu chtít upéct hned znovu???Poraďte…
        Jedině zkusit jiný a počkat si na svůj kváskový..

        • Tento kvásek je na DVA kilové bochníčky, pečené na jednom plechu. Nám vystačily na pár dnů, v jejich průběhu jsem zadělala kvásek nový…a pořád dokola.
          Můžete vyzkušet nějaký chleba s prefermentem, ten také způsobí to, že v chlebbu nejsou kvasnice cítit 😉

  • Děkuji,určitě budu zkoušet všechno pečivo..teď i když je pozdě jíme s mužem maslove makovky od Vás…,,boží chuť,, je velmi slabý výraz…jsme uchvaceni😂
    Děkuji za recepty na Vašich stránkách..jsou přehledné a pochopitelné i pro mě, začátečnici..
    Lenka

    • A já zase děkuji za krásnou pochvalu, opravdu potěšila 🙂
      Recepty se snažím psát tak, aby je zvládli i začátečníci…pořád si živě vzpomínám na svoje „pečící“ začátky (byť je to už delší čas), kdy jsem tápala a nebylo kde se poradit.
      Ať se Vám (nejen) pečení daří!
      Iva

  • Dobrý den 😊 chtěla bych se vás zeptat. Jsem úplný lajk co se tyce pečení chleba a dělání na něj kvasek. Až po tom co jsme objevila váš recept tak jsem si říkala že to bych mohla zvládnout ale už nastal první zádrhel 😆 mám zadělány kvasek a stoji mi na lince už ve fázi druhého dne ale když si k němu přičichnu je cítit jak kdyby byl nakysly je to správně a nebo jsem udělala někde chybu? Moc vás prosím o radu.
    Děkuji Simona

  • Dobrý den Ivo, zkouším vytvořit dvoudenní kvásek a jsem začátečník, tak bych Vás ráda požádala o radu.
    Včera večer jsem ho smichala a uložila přikrytý na linku. O tři hodiny později jsem zjistila, že jsem ho dala do menší nádoby než potřeboval. Kvásek mi vyskočil, přilepil se na utěrku a trošku přetekl. Potom ale klesl.
    Já jsem ke kvásku přišla až když byl zase kleslý, přendala jsem jej do větší nádoby. Už to bude 7 nodin, co jsem jej přendala, ale kvásek nevyrostl ani o kousek.
    Je prosím možné, že jak se nalepil na utěrku, a následně klesl, že se mu tím uzavřel přívod vzduchu a o kvásek jsem přišla? Nejsem si jistá jak to funguje.
    Děkuji Vám za odpověď.

    • Dobrý den,
      dvoudenní kvásek reaguje správně. Jen upozorním – není to klasický kvásek, se kterým pracuji ve všech svých ostatních kváskových receptech. Je to něco, co může opravdový kvásek nahradit, pokud potřebujete dobrý chleba upéct dříve, než klasický žitný kvásek posílí. Nikdy jsem ho dále nekrmila, než ty dva dny, jak popisuji v receptu.
      V opravdovém žitném kvásku pracují mléčné bakterie a divoké kvasinky, v tomto kvásku jsou namnoženy kvasinky šlechtěné, z droždí. Jen tím, že mouka déle prokvašuje, se chleba z tohoto dvoudenního kvásku tváří jako opravdu kváskový, výborný.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.