Kamarádka Míša, která hodně cestuje, mi kdysi vyprávěla o zajímavém pečivu, které na svých cestách v pekárně města Angangueo (Mexiko) potkala a ochutnala. Zmínila i jemné, úžasně dobré bulky s fíky nebo datlemi zapečenými ve střídce a hned mi navrhla, abych něco podobného zkusila upéct.
Miluji výzvy :-) a a tak vznikly tyto jemné peřinky s většími kousky fíků ve střídě. Když do nich kousnete, v puse jakoby malinko zavoní exotika (a mně i Vánoce, se kterými mám fíky od dětství spojené).

Suroviny:

160 g vody
strouhaná citronová kůra
60 g cukru
60 g změklého másla (nebo i sádla)
špetka soli
1 žloutek (bílek zůstane na potření pečiva před pečením)
200 g hladké mouky
180-190 g polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
100-150 g velkých, měkkých fíků (nakrájených na větší kousky)

Máte-li rádi voňavé pečivo, přidejte do těsta strouhanou citronovou kůru, část cukru můžete nahradit cukrem vanilkovým, popř. zkuste přidat drobně krájenou kandovanou kůru pomerančovou.

Fíkové peřinky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených přichystaných surovin) a tento kvásek necháme 20 minut kynout.

Pak k němu přidáme zbytek surovin (kromě fíků) a uhněteme těsto. Až zcela ke konci hnětení přidáme i fíky, aby se dobře zapracovaly do těsta. V teple místnosti necháme těsto dobře vykynout – asi 45-60 minut, během té doby ho jednou nebo dvakrát propracujeme. Těsto je méně sladké, dosladí ho přidané sušené ovoce.

Tvarování je velice jednoduché a rychlé: Vykynuté těsto na stole lehce propracujeme, uděláme z něj delší “šišku” a rozkrájíme ji na 10 stejných dílků, které opatrně přeneseme na plech pečícím papírem nebo fólií.
Po dokynutí (30-45 minut) peřinky potřeme lehce našlehaným bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200 °C / 14-18 minut).

———-

Někdy jsou ke koupi jen fíky drobné, poměrně tuhé (jako na fotografii u pečiva). Takové po rozkrojení zaliji malým množstvím vody a nechám přes noc trochu nabobtnat.
Ráno pak z fíků zbytek volné vody sliji, vodou z kohoutku ji doplním do potřebných 160 g (jak mám psáno v Surovinách) a zadělám jí těsto.

Místo fíků budou v těstě chutnat i datle, jen bych je do hotového těsta ručně vmísila (spíš jakoby těstem zaobalila), aby se měkké datle při mechanickém mísení zcela nerozmačkaly.