Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto lehké. Výborné i na druhý den.
(Pokud by někoho náhodou zajímal název, jsou pojmenované po mé milé kamarádce. Stejné jméno má ale i jedna hora u nás.)
♥
Suroviny:
na omládek
130 g vlažné vody
lžička sladěnky
17 g droždí
170 g hladké mouky
Dále:
230 g vody
3 lžíce oleje
2-2,5 lžičky soli
140 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80-90 g hladké mouky
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypneme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.
Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout. Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).
Super recept. Toto je 4 recept na celozrnné pečivo a až tento mi vyhovuje. Krásně těsto kyne, je lehké a není to kámen do žaludku.
Uzasny recept, opravdu vyborne rohliky, chutove nemaji chybu. Ted budu mit na nejaky cas „filipko – manii“…….
Perfektni! Asi budou nasim favoritem! Lehoucke a zdrave, diky! 😊
To mám radost! Hlavně, že chutnaly 🙂
Výborné. Naozaj ľahučké a veľmi chutné.
Aj dcérke chutili a to ona je zarytý anti-celozrňák 😁. Tentokrát ich idem skúsiť s kvaskom
Zdravím, lze rohlíky péct i na horkovzduch? Popřípadě na kolik stupňů a jak dlouho? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kdysi jsem je na horkovzduch pekla, ale nepamatuji, jestli to bylo lepší nebo horší, než pečení klasicky (spodní – horní ohřev). Doporučila bych to vyzkoušet (na 200 °C) a uvidíte, jak se vám to bude líbit 😉
Jde to i bez té pekárny? Tu doma nemám a tady máte spoustu receptů na pekárnu, které by se mi zrovna líbily 🙂
🙂 samozřejmě! Dříve jsem používala pekárnu i na zadělávání všech těst – klidně je zadělejte ručně 🙂 (Víte, jak na to?)