Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto lehké. Výborné i na druhý den.
(Pokud by někoho náhodou zajímal název, jsou pojmenované po mé milé kamarádce. Stejné jméno má ale  i jedna hora u nás.)

 

 

Suroviny:

na omládek
130 g vlažné vody
lžička sladěnky
17 g droždí
170 g hladké mouky

Dále:
230 g vody
3 lžíce oleje
2-2,5 lžičky soli
140 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80-90 g hladké mouky

 

Filipky

-už zvenčí je vidět, že jsou hodně celozrnné-

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypneme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.

Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout. Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).

 

Filipky

-celozrnné a přesto lehounké-