Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto lehké. Výborné i na druhý den.
(Pokud by někoho náhodou zajímal název, jsou pojmenované po mé milé kamarádce. Stejné jméno má ale i jedna hora u nás.)
♥
Suroviny:
na omládek
130 g vlažné vody
lžička sladěnky
17 g droždí
170 g hladké mouky
Dále:
230 g vody
3 lžíce oleje
2-2,5 lžičky soli
140 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80-90 g hladké mouky
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypneme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.
Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout. Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).
Super recept. Toto je 4 recept na celozrnné pečivo a až tento mi vyhovuje. Krásně těsto kyne, je lehké a není to kámen do žaludku.
Uzasny recept, opravdu vyborne rohliky, chutove nemaji chybu. Ted budu mit na nejaky cas „filipko – manii“…….
Perfektni! Asi budou nasim favoritem! Lehoucke a zdrave, diky! 😊
To mám radost! Hlavně, že chutnaly :-)
Výborné. Naozaj ľahučké a veľmi chutné.
Aj dcérke chutili a to ona je zarytý anti-celozrňák 😁. Tentokrát ich idem skúsiť s kvaskom
Zdravím, lze rohlíky péct i na horkovzduch? Popřípadě na kolik stupňů a jak dlouho? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kdysi jsem je na horkovzduch pekla, ale nepamatuji, jestli to bylo lepší nebo horší, než pečení klasicky (spodní – horní ohřev). Doporučila bych to vyzkoušet (na 200 °C) a uvidíte, jak se vám to bude líbit ;-)
Jde to i bez té pekárny? Tu doma nemám a tady máte spoustu receptů na pekárnu, které by se mi zrovna líbily :)
:-) samozřejmě! Dříve jsem používala pekárnu i na zadělávání všech těst – klidně je zadělejte ručně :-) (Víte, jak na to?)
Používám hnětací háky od tyčáku a super.Místo hladké celozrnné mouky používám polohrubou celozrnnou a lepší rohlíky jem nejedla.Peču 15min. při 240°C
Musím říct, že to jsou nejlepší rohlíky, jaké jsem kdy jedla a i přítel je naprosto spokojený. Ukládám a určitě budu dělat častěji. Děkuji
Dobrý den,jak moc by vadilo místo celozrnné žitné mouky použít žitnou nebo pšeničnou chlebovou? Děkuji.
Dobrý den, vyzkoušejte. Těsto bude potřebovat malinko méně vody.
Iva
Dobrý den, je možný používat aj žitnou chlebovou (tmavou) mouku a hladkou pšeničnou chlebovou mouku?
Nebo chlebová mouka jen do chleba a do rohlíky a bagety to není ideálna mouka?
Děkuji
Dobrý den,
občas přidávám i chlebovou do rohlíků, těsto je s nimi trochu pevnější. Však to zkuste!
Iva
Rohlíky byly luxusní, dělali jsme je na zdravější jednohubky. Jen jsme neměli sladěnku, tak jsem dala med, sušené droždí a vše jsem zpracovala ručně. ☺️