Bagetky jsou pružné i vláčné, na řezu tečkované mletým lněným semínkem a pokud vydrží, neztrácejí na své kvalitě a chuti ani druhý den.

Lněné semínko je velice zdravé pro naše zažívání, klouby, vlasy a pleť a pokud ho do těsta přidáme rozemleté, určitě ho naše tělo zpracuje lépe, než semínko celé, nenarušené.

Suroviny:

250 g vody
30 g oleje
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
50 g mletého lněného semínka
50 g žitné chlebové mouky
330 g hladké mouky
10-13 g čerstvého droždí

Kdo má rád, může přidat půl malé lžičky drceného kmínu – lehoulince doplní chuť bagetek.

Postup:

lněné semínko si melu v tříštivém kávomlýnku.

Ve vodě rozpustíme cukr a droždí, přidáme 2-3 lžíce mouky (vše z připravených surovin), dobře promícháme a necháme asi 20 minut vykvasit kvásek.
Ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které necháme 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bagetu. Všechny necháme vykynout na plechu s pečícím papírem (nebo bagetovém plechu) a pak, potřené vejcem, upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 min).