Chleba je vysoký, krásně nakynutý, na řezu pórovitý a okatý semínky i zbytky zrníček, které nás zároveň nutí každé sousto lépe rozkousat. První rozpis surovin a postup je pro chleba bez kvásku, pečený v pekárně, druhý rozpis je na tentýž chleba, ale kynutý pouze kváskem.

 

Suroviny:

40 g žita
40 g pšenice
– pomlít nahrubo na šrot v tříštivém kávomlýnku a zalít 100 g horké vody, nechat necelou hodinu nabobtnat

Dále potřebujeme
330 g vody
20 g lněného semínka
20 g slunečnice (nebo dýně)
20 g žitných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
lžička octa
lžička cukru
70 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
440 g hladké mouky
14 g droždí

 

FIT chlebík

-plný semínek-

Postup:

Nabobtnaný šrot i všechny ostatní suroviny dáme do pekárny (nejprve tekutiny, pak sypké) a použijeme program Celozrnný (déle kyne i peče).

Chleba je vysoký, krásně nakynutý, na řezu pórovitý a okatý semínky i zbytky zrníček, které nás zároveń nutí každé sousto lépe rozkousat.

 

Kvásková varianta:

8 – 10 hodin předem:

1) smícháme a necháme rozkvasit kvásek: 40 g žitného kvásku + 100 g vody + 50 g žitné chlebové mouky + 70 g pšeničné celozrnné mouky

2) uděláme záparu – 40 g žita a 40 g pšenice pomlít nahrubo na šrot a zalít 100 g horké vody a necháme nabobtnat

Druhý den vypracujeme těsto z:
vykvašeného kvásku
namočeného šrotu
180-200 g vody
2 – 4 lžičky oleje (5 – 20 g)
440 g hladké mouky
20 g žitných otrub
20 g lněného semínka (to lze předem namomočit spolu se šrotem)
20 g slunečnicového semínka
2 lžičky kmínu
1 lžičku cukru ( medu)
1,5 – 2 lžičky soli