Focaccia kvásková
Jednoduchý, plochý italský chléb. I když je focaccia zadělaná a kynutá kváskem, práce moc nedá. Většinu času zabere dlouhé kynutí v lednici, díky němuž je pak děrovaná střída obzvlášť chutná.

A jak si ji obložit, jak ji ochutit? My ji máme nejraději jen s česnekem, rozmarýnem a hrubou solí, ale můžete ji ozdobit a zapéct s olivami, rajčátky a třeba oreganem. Nezapomínejte ji vždy bohatě pokapat dobrým olivovým olejem! Nejchutnější je vždy čerstvá, ale druhý den ji můžete rozpéct v kontaktním grilu nebo sendvičovači – chutná téměř jako čerstvě upečená.

SUROVINY:

Rozkvas:
25 g pšeničného nebo žitného kvásku
90 g vody
100 g hladké mouky

Všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8–10 hodin kynout.

Dále potřebujeme:
250 g vody
400 g hladké mouky (např. T 650)
1,5 rovné lžičky soli
3 lžíce olivového oleje

Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
lžíce vody
rozmarýn
2–3 stroužky česneku
hrubá sůl

 

Focaccia kvásková

 

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do mísy vytřené olivovým olejem a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.

Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.

Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které po celé ploše focaccie pozapichujeme hluboko do těsta. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit několika malými rajčátky, které do něj vtlačíme. V misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220–230 °C) dozlatova, cca 25–35 minut.

Těsto na foccacciu je úžasné v tom, že ho můžete připravit a upéct třeba ještě tentýž den, kdy ho necháte přibližně 2–3 hodiny dokynout v teple místnosti. Dvakrát ho během té doby popřekládáte a pak dotvarujete na plechu.

Můžete ho rozkvasit a uložit do lednice přes noc, jako je popsáno výše. A výborná je i focaccia bez rozkvasu, kdy všechny suroviny smícháme najednou dohromady (kvásku můžeme dát malé množství, třeba jen 30 g), po hodině kynutí v teple a jednom kole překládání těsto dobře uzavřeme v míse nebo krabičce a uložíme do lednice na 2–4 dny, kdy bude připraveno k použití. Po vytažení z lenice pak na plechu dokyne během hodiny.

 

Focaccia kvásková

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.