Focaccia kvásková
Jednoduchý, plochý italský chléb. I když je focaccia zadělaná a kynutá kváskem, práce moc nedá. Většinu času zabere dlouhé kynutí v lednici, díky němuž je pak děrovaná střída obzvlášť chutná.

A jak si ji obložit, jak ji ochutit? My ji máme nejraději jen s česnekem, rozmarýnem a hrubou solí, ale můžete ji ozdobit a zapéct s olivami, rajčátky a třeba oreganem. Nezapomínejte ji vždy bohatě pokapat dobrým olivovým olejem! Nejchutnější je vždy čerstvá, ale druhý den ji můžete rozpéct v kontaktním grilu nebo sendvičovači – chutná téměř jako čerstvě upečená.

SUROVINY:

Rozkvas:
25 g pšeničného nebo žitného kvásku
90 g vody
100 g hladké mouky

Všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8–10 hodin kynout.

Dále potřebujeme:
250 g vody
400 g hladké mouky (např. T 650)
1,5 rovné lžičky soli
3 lžíce olivového oleje

Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
lžíce vody
rozmarýn
2–3 stroužky česneku
hrubá sůl

 

Focaccia kvásková

 

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do mísy vytřené olivovým olejem a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.

Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.

Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které po celé ploše focaccie pozapichujeme hluboko do těsta. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit několika malými rajčátky, které do něj vtlačíme. V misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220–230 °C) dozlatova, cca 25–35 minut.

Těsto na foccacciu je úžasné v tom, že ho můžete připravit a upéct třeba ještě tentýž den, kdy ho necháte přibližně 2–3 hodiny dokynout v teple místnosti. Dvakrát ho během té doby popřekládáte a pak dotvarujete na plechu.

Můžete ho rozkvasit a uložit do lednice přes noc, jako je popsáno výše. A výborná je i focaccia bez rozkvasu, kdy všechny suroviny smícháme najednou dohromady (kvásku můžeme dát malé množství, třeba jen 30 g), po hodině kynutí v teple a jednom kole překládání těsto dobře uzavřeme v míse nebo krabičce a uložíme do lednice na 2–4 dny, kdy bude připraveno k použití. Po vytažení z lenice pak na plechu dokyne během hodiny.

 

Focaccia kvásková

8 komentářůLeave a comment

  • Mne sa podarila upiecť vcelku tvrdá, zadrhnutá a v podstate aj nejedlá placka 🙂 . Ako sa u nás hovorí: Súdruhovia z NDR niekde urobili chybu. Zato prasiatka sa potešili, že takú cesnakovú dobrotu už dávno nejedli 🙂 Nabudúce budem robiť s droždím. Tam nemám problém. S kváskom sa mi iné pečivo okrem chlebíka moc nedarí.

    • To mě mrzí. Někde bude ale chyba, protože tento placatý chleba, nadýchaný pouze kváskem, jsem pekla několikrát….
      Nechtělo to déle nechat kynout?

      • Nemusí vás to mrzieť 🙂 . Kto nič nerobí, nič nepokazí. V žiadnom prípade nedávam vinu receptu. Ten je určite v poriadku. Asi som to mala naozaj málo vykysnuté. Cesto má v chladničke zdvojnásobiť objem? Keď sa vyberie z chladničky treba ho ešte nechať na plechu kysnúť? Poprípade som mohla mať v tomto teple aj prekysnutý rozkvas. Kvások mám ražný a dávala som pšeničnú hladkú múku.

  • Pozerala som receptíky, ktoré ste mi odporučila. Ani pri jednom sa nerobí rozkvas? To znamená, že napríklad pri kŕmení len zoberiem prebytočný kvások, ktorý mám a zamiesim s ním cesto?

    • Ano. Kvásek, který do nich přidáte, by neměl být starší (naposledy krmený) jen několika dnů. Raději, aby těsto vykynulo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.