Vyzkoušela jsem italský chleba focacciu – s hodně hydratovaným těstem, vonící medvědím česnekem a olejem z doma naložených rajčat.
Tato rajčata, pokrájená na menší kousky, pak ozdobila a ochutila celou polovinu focaccie, druhá zůstala prázdná, jen s olivovým olejem a hrubozrnnou solí.
Suroviny:
330 g vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
45 g panenského olivového oleje
470-490 g hladké mouky
10 g droždí
hrst medvědího česneku
Postup:
z vody, cukru, droždí a trochu mouky z odváženého množství umícháme kvásek, který necháme asi 30 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme poměrně řídké těsto. Robotem jsem nechala propracovávat asi 8-10 minut, až se těsto za hákem táhlo v provazech. Teprve potom jsem přisypala drobně krájený česnek a nechala vmísit do těsta.
Všechno těsto po uhnětení vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho necháme 1-2 hodiny nakynout, než zdvojnásobí objem.
Teprve potom ho vyklopíme na olejem potřený plech nebo plech s pečící fólií. Opatrně ho prstama poroztahujeme po celé ploše plechu – jde to dobře, vykynuté těsto je mastné od oleje z misky a tak na prsty nelepí.
Celou plochu těsta pokapeme olivovým olejem (použila jsem voňavý olej z doma nakládaných sušených rajčat), prsty naděláme do těsta hlubší důlky a povrch lehce sypneme hrubozrnnou solí – navíc jsem dala ta sušená rajčata. Necháme vykynout (asi 40-60 min) a upečeme v dobře vyhřáté troubě (180°C/asi 35 minut).
Focaccia je měkounká a lehká, se střídou jako krajkovím, voní lehce česnekem, olivami, rajčaty i tymiánem.
Výborná i druhý den po upečení.
Inspirace recept
http://ricette.giallozafferano.it/
(upraveno)
Ivi, díky moc za recept. Je neskutečně dobrá. Místo medvědího česneku jsem dala čerstvou bazalku :-).
Recept jsem použil jako inspiraci – množství jsem ponechal, ke kynutí jsem však použil omládek se sladěnkou. Výsledek byl skvělý a kombinace sušených rajčat v oleji a medvědího česneku chutná.