Těsto na tuto krajkovou focacciu kyne pomalu v chladu lednice i dva dny, téměř nedá práci a je připraveno přesně tehdy, když je potřeba – jen vytáhnout z lednice, uložit na plech, nechat tam focacciu dokynout a upéct. U většiny z toho není naše přítomnost nutná.

A jak je výborná! Když jsem upekla svoji první focacciu, nechápala jsem, co by na ní mělo být tak úžasného… Teď se tomu můžu jen smát.
Nejraději ji máme ochucenou jen rozmarýnem a solí (na fotografiích), hned za ní je ta, kterou ještě „vytuníme“ do těsta vpíchanými hranolky rozkrájených stroužků česneku. Nebo ještě sem tam vtlačit půlku malého rajčátka? To už zůstane na Vás…!

Suroviny:

Těsto:
360 g vody
5-6 g čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje
8 g soli
500 g hladké mouky T650

Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce vody
rozmarýn
2 stroužky česneku
hrubá sůl

KRAJKOVÍ STŘÍDKY…

Postup:

Do odvážené vody přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme řidší těsto. Hotové těsto vyškrábneme do širší nailejované mísy, ve které se bude dobře překládat a hned přeložíme – okraj těsta chytneme ve vodě namočenými prsty, potáhneme a přeložíme přes zbytek těsta. Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stranách a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat.

Po této době těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat.


Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším 20 minutovém odpočinku ho přeložíme i počtvrté. Takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice.
Tam vydrží i dva dny, stále pomalu kyne, a je plné bublin.


V den pečení vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme. Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu.
V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličkami rozmarýnu a posypeme hrubou solí.

ROZMARÝNOVÁ FOCACCIA S HRUBOU SOLÍ


Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250°C. Teplotu ihned snížíme na 230°C a focacciu upečeme dozlatova.

Druhý den po upečení už není focaccia tak výborná, ale pokud ji rozpečete (sendvičovač, toustovač), zase je úžasně dobrá. Kamarádka to dělá dokonce tak, že po úplném vychladnutí část focaccie rozřeže na dílky a dobře zabalené hned uloží do mrazáku. Když mají chuť, je pak kus voňavé, nadýchané i křupavé focaccie během chvilky na stole…