Těsto na tuto krajkovou focacciu kyne pomalu v chladu lednice i dva dny, téměř nedá práci a je připraveno přesně tehdy, když je potřeba – jen vytáhnout z lednice, uložit na plech, nechat tam focacciu dokynout a upéct. U většiny z toho není naše přítomnost nutná.
A jak je výborná! Když jsem upekla svoji první focacciu, nechápala jsem, co by na ní mělo být tak úžasného… Teď se tomu můžu jen smát.
Nejraději ji máme ochucenou jen rozmarýnem a solí (na fotografiích), hned za ní je ta, kterou ještě „vytuníme“ do těsta vpíchanými hranolky rozkrájených stroužků česneku. Nebo ještě sem tam vtlačit půlku malého rajčátka? To už zůstane na Vás…!
Suroviny:
Těsto:
360 g vody
5-6 g čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje
8 g soli
500 g hladké mouky T650
Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce vody
rozmarýn
2 stroužky česneku
hrubá sůl
Postup:
Do odvážené vody přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme řidší těsto. Hotové těsto vyškrábneme do širší nailejované mísy, ve které se bude dobře překládat a hned přeložíme – okraj těsta chytneme ve vodě namočenými prsty, potáhneme a přeložíme přes zbytek těsta. Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stranách a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat.
Po této době těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat.
Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším 20 minutovém odpočinku ho přeložíme i počtvrté. Takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice.
Tam vydrží i dva dny, stále pomalu kyne, a je plné bublin.
V den pečení vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme. Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu.
V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličkami rozmarýnu a posypeme hrubou solí.
Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250°C. Teplotu ihned snížíme na 230°C a focacciu upečeme dozlatova.
Druhý den po upečení už není focaccia tak výborná, ale pokud ji rozpečete (sendvičovač, toustovač), zase je úžasně dobrá. Kamarádka to dělá dokonce tak, že po úplném vychladnutí část focaccie rozřeže na dílky a dobře zabalené hned uloží do mrazáku. Když mají chuť, je pak kus voňavé, nadýchané i křupavé focaccie během chvilky na stole…
Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho nechat dokynout než dáme do trouby a jak dlouho zhruba pečeme na těch 230 stupňů? Děkuji Martina
Dobré ráno, jak dlouho dokynout…nikdy jsem to neměřila, ale odhadem 30-45 minut. Prostě tak, aby bylo vidět, že se těsto pěkně zdvíhá, zbytek pak naskočí v troubě. Peču tak dlouho, dokud není pěkně zlatá. Každá trouba peče trochu jinak, zkuste to 25-30 minut, kontrolujte (a moc přitom troubu neotvírejte) a uvidíte ;-)
Ať se Vám podaří a chutná!
Iva
Dobrý večer,
Pekla jsem focacciu podle Vašeho receptu a musím poděkovat za vynikající recept. V ledničce jsem ji měla od čtvrtka jelikož jsem ji nestihla upéct v sobotu musela vydržet až do neděle. A vůbec ji to neuškodilo. Při pečení krásně voněla a chutnala skvěle. Určitě ji zase někdy upeču.
Dobrý den, Vendulo, jsme šťastná, že se Vám recept osvědčil :-) Dlouhé kynutí tomuhle těstu neuškodí, spíš naopak – právě v tom nějak výrazně neochuceném si potom vychutnáte plnou chuť pečiva.
Ať se Vám daří!
Iva
Prosím jak velký plech používáte? Děkuji Marie
Klasický, velký, ale těsto neroztahuji po celé ploše.
Dobrý den šla by upéct jako chleba a co potom u toho pozměnit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jako chleba bych focacciu nepekla. Její kouzlo je ve velké nadýchanosti a na chleba existují spousty jiných receptů :-)
Focaccia je úplně skvělá! Zkoušela jsem i další recepty a tenhle je nej. Díky
Dobrý den, focaccia je naprosto dokonalá, jen jsem se chtěla zeptat, jestli je možné péct ji v troubě na kameni. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, určitě můžete.
Dobry den, veškerý postup jsem dodržel až po vložení do trouby vše vypadalo skvělé, ale po vytažení po 30minutach, kdy jsem dal spodní horní ohřev na 250° a po vložení hned snížil na 230°, byla focaccia tvrdá jako kámen. Co jsem udělal špatně?
Dobrý den,
každá trouba peče trošku jinak, a podle toho, co píšete, bych řekla, že jste focacciu pekl moc dlouho. Jak vysoké bylo těsto na plechu, když jste ji vložil do trouby?
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli lze použít i jiný typ mouky – třeba 00, respektive jestli to významně ovlivní fungování tohoto receptu. Děkuji
Dobrý den, podle vašeho receptu jsem chtěla upéct focacciu snad po čtvrté, ale v lednici mi těsto vůbec nic neudělalo, je tam cca 20 hodin. Zatím se mi to nestalo, při překládání kynulo hezky a teď nic… Co mám udělat před pečením? Nechat ještě kynout v teple?
Jedním slovem: Výborná 🙂
Děkuji Vám :-)