Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Fougasse je vlastně chlebová placka, velice nadýchaná, s křupavou kůrkou. Díky svému tvarování má opravdu hodně členitý povrch a tím i spoustu kůrky – ale pochutnají si všichni,  nejen milovníci chlebových patek 🙂

Většinou má fougasse tvar listu, je zajímavá tedy i svým tvarem, a na našem českém stole vypadá až exoticky. Přitom vytvarovat ji není nijak těžké nebo složité, zvládnou to i začátečníci.

Na stránkách už recept na fougasse mám. Tyhle mají trochu jiné těsto a hlavně jsou ochucené krájenými olivami a sušenými rajčaty.
Jindy si můžete těsto místo nich ovonět třeba bylinkami nebo je upéct ze svého oblíbeného světlého chlebového těsta. Mělo by být hydratovanější.

Suroviny:

na preferment:
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky

0,5 g čerstvého droždí (opravdu ždibeček)
– vše dobře umícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kynout

Dále:
180-200 g vody

120 g hladké mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
20 g oleje
2 lžičky soli
sekané olivy
krájená sušená rajčata
5 g čerstvého droždí

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Postup:

k vykvašenému prefermentu přidáme zbytek  surovin a uhněteme těsto – před koncem mísení vsypeme i kousky oliv a rajčat, aby byly v těstě rovnoměrně rozloženy.

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Těsto uložíme do olejem vymazané misky a během kynutí ho přibližně každou půlhodinu naolejovanými prsty překládáme.
Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a lehce ho rukama roztáhneme do silnější (vyšší) placky tak, abychom z těsta nevymačkali všechny bubliny.

Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 (nebo 6) přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak uděláme po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
Upečeme naprudko, ve vyhřáté troubě (240°C/asi 12- 15min).

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

 

8 komentářůLeave a comment

  • Upekla jsem je, dopadly výborně. Sušená rajčata a olivy jsou v pečivu skvělé.

  • Dneska jsem vyzkoušela a musím říct, že pečivo je opět na jedničku. S těstem se pracovalo výborně a po upečení je fougasse křupavá a uvnitř nadýchaná.

  • Kazdou pul hodinu prekladame – kolikrat tedy tj. jak dlouho dohromady? Pokud jsem prehledla, omlouvam se.

    • Nepřehlédla 🙂 Brala jsem to tak, že třeba v zimě kyne těsto pomaleji a také to, že je použito málo droždí. Těsto by mělo kynout 1-1,5 hodiny, dejte ho do mísy a během kynutí ho asi dvakrát přeložte – po uhnětení ho vložíte do mísy, necháte 20-30 minut kynout, přeložíte, znovu kynout, přeložit a chvíli odpočinout. Pak vyklopit na stůl, roztáhnout, tvarovat.
      Můžete překládat klidně po 20 minutách, těsto se tím zpevní. V receptu to během dne upravím, aby bylo jasné všem 😉

      • Dobrý den,
        je možné toto a další pečivo (kde se používá droždí) dělat pouze z kvásku?
        Děkuji, Lucka

  • Dobrý den Ivo,
    dopečeno. Jako všechno doposud vyzkoušené – epesní – jediné slovo které to vystihne. A jako obvykle jen se lžící hladké mouky.
    Pěkný den
    Daniela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.