Fougasse je vlastně chlebová placka, velice nadýchaná, s křupavou kůrkou. Díky svému tvarování má opravdu hodně členitý povrch a tím i spoustu kůrky – ale pochutnají si všichni, nejen milovníci chlebových patek :-)
Většinou má fougasse tvar listu, je zajímavá tedy i svým tvarem, a na našem českém stole vypadá až exoticky. Přitom vytvarovat ji není nijak těžké nebo složité, zvládnou to i začátečníci.
Na stránkách už recept na fougasse mám. Tyhle mají trochu jiné těsto a hlavně jsou ochucené krájenými olivami a sušenými rajčaty.
Jindy si můžete těsto místo nich ovonět třeba bylinkami nebo je upéct ze svého oblíbeného světlého chlebového těsta. Mělo by být hydratovanější.
Suroviny:
na preferment:
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
0,5 g čerstvého droždí (opravdu ždibeček)
– vše dobře umícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kynout
Dále:
180-200 g vody
120 g hladké mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
20 g oleje
2 lžičky soli
sekané olivy
krájená sušená rajčata
5 g čerstvého droždí
Postup:
k vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto – před koncem mísení vsypeme i kousky oliv a rajčat, aby byly v těstě rovnoměrně rozloženy.
Těsto uložíme do olejem vymazané misky a během kynutí ho přibližně každou půlhodinu naolejovanými prsty překládáme.
Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a lehce ho rukama roztáhneme do silnější (vyšší) placky tak, abychom z těsta nevymačkali všechny bubliny.
- -poloviny pak na čtvrtiny-
- -poprášit moukou, rozříznout na poloviny-
- -každý díl 5x proříznout a díry roztáhnout-
- -před pečením na plechu-
Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 (nebo 6) přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak uděláme po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.
Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
Upečeme naprudko, ve vyhřáté troubě (240°C/asi 12- 15min).
Upekla jsem je, dopadly výborně. Sušená rajčata a olivy jsou v pečivu skvělé.
Dneska jsem vyzkoušela a musím říct, že pečivo je opět na jedničku. S těstem se pracovalo výborně a po upečení je fougasse křupavá a uvnitř nadýchaná.
To jsem moc ráda :-)
Kazdou pul hodinu prekladame – kolikrat tedy tj. jak dlouho dohromady? Pokud jsem prehledla, omlouvam se.
Nepřehlédla :-) Brala jsem to tak, že třeba v zimě kyne těsto pomaleji a také to, že je použito málo droždí. Těsto by mělo kynout 1-1,5 hodiny, dejte ho do mísy a během kynutí ho asi dvakrát přeložte – po uhnětení ho vložíte do mísy, necháte 20-30 minut kynout, přeložíte, znovu kynout, přeložit a chvíli odpočinout. Pak vyklopit na stůl, roztáhnout, tvarovat.
Můžete překládat klidně po 20 minutách, těsto se tím zpevní. V receptu to během dne upravím, aby bylo jasné všem ;-)
Dobrý den,
je možné toto a další pečivo (kde se používá droždí) dělat pouze z kvásku?
Děkuji, Lucka
Dobrý den, Lucko,
samozřejmě můžete kynout jen kváskem. Víte, jak na to?
Dobrý den Ivo,
dopečeno. Jako všechno doposud vyzkoušené – epesní – jediné slovo které to vystihne. A jako obvykle jen se lžící hladké mouky.
Pěkný den
Daniela
Upekl jsem, chuťově skvělé, jen tvar byl ještě trochu nedokonalý. Budu ale péct častěji a naučím se to.
To se poddá :-) hlavní je, že chutnaly!