Fougasse je vlastně chlebová placka, velice nadýchaná, s křupavou kůrkou. Díky svému tvarování má opravdu hodně členitý povrch a tím i spoustu kůrky – ale pochutnají si všichni,  nejen milovníci chlebových patek :-)

Většinou má fougasse tvar listu, je zajímavá tedy i svým tvarem, a na našem českém stole vypadá až exoticky. Přitom vytvarovat ji není nijak těžké nebo složité, zvládnou to i začátečníci.

Na stránkách už recept na fougasse mám. Tyhle mají trochu jiné těsto a hlavně jsou ochucené krájenými olivami a sušenými rajčaty.
Jindy si můžete těsto místo nich ovonět třeba bylinkami nebo je upéct ze svého oblíbeného světlého chlebového těsta. Mělo by být hydratovanější.

Suroviny:

na preferment:
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky

0,5 g čerstvého droždí (opravdu ždibeček)
– vše dobře umícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kynout

Dále:
180-200 g vody

120 g hladké mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
20 g oleje
2 lžičky soli
sekané olivy
krájená sušená rajčata
5 g čerstvého droždí

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Postup:

k vykvašenému prefermentu přidáme zbytek  surovin a uhněteme těsto – před koncem mísení vsypeme i kousky oliv a rajčat, aby byly v těstě rovnoměrně rozloženy.

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Těsto uložíme do olejem vymazané misky a během kynutí ho přibližně každou půlhodinu naolejovanými prsty překládáme.
Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a lehce ho rukama roztáhneme do silnější (vyšší) placky tak, abychom z těsta nevymačkali všechny bubliny.

Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 (nebo 6) přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak uděláme po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
Upečeme naprudko, ve vyhřáté troubě (240°C/asi 12- 15min).

Fougasse s olivami a sušenými rajčaty