Kdysi mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý všichni doma milují.

– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….

– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.

Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři malinko odlišná těsta, upekla, ochutnala a tohle je to, které se koupeným francouzským mléčným houstičkám podobá nejvíc.

(Protože se tyhle houstičky začínají bezejmenně toulat internetem, jen doplním, že datum jejich vzniku a uveřejnění na mé staré stránky -estranky.cz- je 22.4.2013)

Suroviny:

Na omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí

Dále:
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
50 g másla a 50 g Hery (nebo 100 g másla)
špetka soli
20 g sušeného mléka
330 g hladké mouky

Francouzské mléčné houstičky

-lehké jako pírko-

Postup:

z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 60 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout.

Potřeme je vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak). Je potřeba při pečení hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké – zároveň jsou i velice měkké, chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.

Francouzské mléčné houstičky